Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för falska hantverkare

Polisens nationella bedrägerirotel i Stockholm varnar i en statusuppdatering på Facebook just nu för oseriösa hantverkare som just nu tycks vara ute på turné i Stockholmsområdet.
Foto: Colourbox

Polisen i Stockholm varnar för oseriösa hantverksligor som fräckt slagit till i huvudstaden flera gånger den sista tiden.

De lurar till sig jobb genom att erbjuda sina tjänster för bara en femhundralapp – men slutnotan blir en helt annan:

– De tycks vara ganska proffsiga, men när folk kommer och erbjuder saker och ting så så ska man alltid bara säga nej, säger Ditte Westin, ansvarig för nationella preventiva strategier vid nationellt bedrägericenter i Stockholm.

Polisens nationella bedrägerirotel i Stockholm varnar i en statusuppdatering på Facebook just nu för oseriösa hantverkare som just nu tycks vara ute på turné i Stockholmsområdet.

Ditte Westin, ansvarig för preventiva strategier vid nationellt bedrägericenter i Stockholm, säger att de inte kan vara säkra på att problemet inte sträcker sig även utanför huvudstaden.

– Vi tittar oftast på Stockholmsanmälningarna, men självklart kan det finnas anmälningar i resten av landet också, säger hon och fortsätter:

"Vill ge sken av att det bara kostar 500 kronor"

– Vi har i alla fall sett två liknande anmälningar på kort tid i Stockholm, där hantverkare på ett ganska proffsigt sätt kommit hem till en familj i en villa och knackat på och erbjudit sig att hjälpa till med det som behöver fixas, och de vill ge sken av att de ska göra det till en kostnad av bara 500 kronor.

– Plötsligt kommer sedan fem, sex hantverkare runt knuten, och börjar laga och fixa, och när de sen efter 25-30 minuter muntligt levererar räkningen så säger man att "Ja men vi var ju tvungna att byta det och det", och så blir de olika beståndsdelarna tillsammans ett rätt mycket högre belopp, säger Ditte Westin vid polisen.

Hur ska man värja sig mot att drabbas av det här?

– Aldrig någonsin säga ja till tjänster som erbjuds på det här sättet. Vill man ha något lagat så tar man självmant in offerter från olika företag. När folk kommer och erbjuder saker och ting så ska man bara säga nej. När telefonförsäljare ringer är man jättebra på att säga nej, och det måste man vara när det gäller sådana här saker också.

FAKTA

POLISENS VARNING PÅ FACEBOOOK: OSERIÖSA HANTVERKARE AKTIVA JUST NU!

I vart fall i villaområden i Stockholms län. De knackar på, erbjuder för en rimlig slant att göra smärre renoveringar. Så här gick det till i ett fall: Hantverkare erbjöd sig att laga trasig hängränna. Paret i villan sa ja, och vips kom 5 hantverkare runt knuten och startade reparationen. Det skulle kosta 500 kronor. När arbetet var klart efter 25 minuter krävdes paret på 11 500 kronor. Hantverkarna skulle nu ha ersättning för varje del de hade bytt ut/lagat. Två liknande fall har anmälts inom kort tid här i Stockholm. Vi vet av erfarenhet att oseriösa hantverkare rör sig framför allt i storstäderna, men detta är en varning för alla i riket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.