Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar för asfaltsligans bluff

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Shahandeh Seyfizadeh, 65, fick nästan hela sitt tak upprivet av oseriösa hantverkare. Hon tvingades därefter åtgärda taket och har nu skulder på runt 200 000 kronor.
Foto: Privat
Hon tvingades be några andra hantverkare att täcka över hennes tak med plast. Det för att det inte skulle läcka vatten genom taket.
Foto: Privat
Bosse Werner erbjöds hjälp med renoveringen – men valde att tacka nej.
Foto: Privat

De brittiska hantverkarna – de så kallade asfaltsligorna – är tillbaka för att tjäna enkla pengar – och ofta används fula knep för att få jobben.

Personer har fått se när deras infart grävts upp eller att deras tak lyfts bort.

– De här människorna var inte seriösa, de arbetade med bara händer, säger Shahandeh Seyfizadeh, 65, som fick se hur taket på sin villa förstördes.

Polisen säger att det är svårt att få fram konkreta bevis.

Problemen med oseriösa hantverkare från Irland och Storbritannien är utbrett i hela landet. Under sommaren har det bland annat rapporterats om incidenter i Skåne, Uppsala, Stockholm, Eskilstuna och Västerås.

Det har bland annat rört sig om stölder, bråk på campingar och att de ockuperat mark.

De är i Sverige för att försöka få tillåtelse att renovera ditt hus eller din infart och åtgärda "felen". Men i bland börjar de med arbetet – trots att de inte fått klartecken från ägaren.

26 juni är en dag som Shahandeh Seyfizadeh, 65, i Holmsund alltid kommer att minnas. Hon hade några dagar tidigare pratat med en man som ville lägga om taket på hennes villa. Hon sa nej – men blev inte av med männen.

"Blev desperat"

När hon var på jobbet kollade hon sin telefon och såg att hon hade minst tio missade samtal.

– Jag hade sagt att de kunde lägga en offert i min brevlåda första gången. Men jag ringde upp, då sa de att de var vid mitt hus och att det inte såg bra ut med takpannorna, säger hon.

Hon valde direkt att ta ledigt från jobbet och åka hem till villan.

– När jag kom hem fick jag se att de lyft upp takpannorna i ösregnet. Jag blev verkligen orolig och desperat när det forsade så mycket vatten från sidorna. Men de vill fortsätta arbetet och kom med kostnadsförslag när de var där, säger hon.

"Inte seriösa"

I stället ringde hon polisen som grep de tre männen. Männen släpptes dock dagen efter.

– De här människorna var inte seriösa, de arbetade med bara händer, säger Shahandeh Seyfizadeh.

Nu har hon bytt taket och arbetet har gått på runt 200 000 kronor.

– Försäkringen täcker bara en bit av vad de gjort, nu står jag här med stora skulder.

68–årige Bosse Werner från Kumla är en av alla som fått besök av personer – med brittisk accent – som vill hjälpa till med renoveringen.

– Den här killen ville åtgärda fasaden och ville direkt komma överens, det skulle kosta mig 140 000–150 000 kronor, säger Bosse Werner.

– Men jag sa nej och sa att det var några andra som skulle åtgärda fasaden.

Shahandeh har försatt sig i skuld på grun av fuskarbetet.
Foto: Privat

Svårt att bevisa

Jan Olsson, kommissarie vid polisens nationella bedrägerienhet, säger att han hört om fler fall där människor råkat ut för liknande saker.

– Den som bor i huset kan helt plötsligt märka att någon bryter upp taket på fastigheten eller bryter upp asfalten. Då kan man ibland få höra att "vi trodde att vi hade en arbetsorder" och därifrån kan de ibland övertala fastighetsägaren om att få göra renoveringen, säger Jan Olsson.

– Ofta gör de en renovering som är undermålig, ofärdig och hela tiden vill de ha mer betalt.

Han säger att det är svårt att bevisa brottsligheten.

– När uppgifterna är motstridiga är det väldigt svårt att lyckas komma vidare. Ofta är det muntliga avtal, och hur ska man kunna bevisa det?, säger Jan Olsson.

Polisen: Så undviker du oseriösa hantverkare

√ Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

√ Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

√ Begär ID-handlingar på personerna.

√ Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.
√ Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.
√ Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog - säg nej tack och stäng dörren.
√ Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
√ Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar. Annars kan det vara svårt att få rätt vid en eventuell tvist i framtiden.
√ Betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant utan till företagskonto.

Här har det rapporterats om incidenter

2 augusti 2016. Polisen i Uppsala varnar i UNT för att brittiska asfaltsläggare är tillbaka. De campar på kommunens mark och försöker få genomföra jobb hos Uppsalaborna.


Juli-augusti 2016. Flera sällskap har slagit läger på olika platser i Eskilstuna. Rapporter har även inkommit om att de lämnat mängder med skräp efter sig. Polisen har beslagtagit minst två av sällskapets bilar.
 


27 juni 2016. Polisen i sydvästra Skåne berättar om en man som betalat hantverkare 100 000 kronor för att de skulle lägga om mannens tak. Men de behövde mer pengar för att kunna genomföra renoveringen – mannen kunde inte betala. Sedan lämnade männen mannen med ett halvfärdigt tak.
 


25 juni 2016 - knivbråk i Båstad. En grupp med asfaltsläggare kom i bråk med andra campinggäster. En kvinna misshandlades med ett stickvapen.
 


6 maj 2016. Flera hundra kringresande hantverkare slog läger på Anders Ströms mark. Efter fyra dagar avhystes massan – till en kostnad på drygt 300 000 kronor.


28 april 2016. Under valborgsfirandet ockuperade flera irländska asfaltsläggare en parkering vid Tyresta nationalpark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.