Problemen med oseriösa hantverkare från Irland och Storbritannien är utbrett i hela landet. Under sommaren har det bland annat rapporterats om incidenter i Skåne, Uppsala, Stockholm, Eskilstuna och Västerås.
Det har bland annat rört sig om stölder, bråk på campingar och att de ockuperat mark.
De är i Sverige för att försöka få tillåtelse att renovera ditt hus eller din infart och åtgärda "felen". Men i bland börjar de med arbetet – trots att de inte fått klartecken från ägaren.
26 juni är en dag som Shahandeh Seyfizadeh, 65, i Holmsund alltid kommer att minnas. Hon hade några dagar tidigare pratat med en man som ville lägga om taket på hennes villa. Hon sa nej – men blev inte av med männen.
"Blev desperat"
När hon var på jobbet kollade hon sin telefon och såg att hon hade minst tio missade samtal.
– Jag hade sagt att de kunde lägga en offert i min brevlåda första gången. Men jag ringde upp, då sa de att de var vid mitt hus och att det inte såg bra ut med takpannorna, säger hon.
Hon valde direkt att ta ledigt från jobbet och åka hem till villan.
– När jag kom hem fick jag se att de lyft upp takpannorna i ösregnet. Jag blev verkligen orolig och desperat när det forsade så mycket vatten från sidorna. Men de vill fortsätta arbetet och kom med kostnadsförslag när de var där, säger hon.
"Inte seriösa"
I stället ringde hon polisen som grep de tre männen. Männen släpptes dock dagen efter.
– De här människorna var inte seriösa, de arbetade med bara händer, säger Shahandeh Seyfizadeh.
Nu har hon bytt taket och arbetet har gått på runt 200 000 kronor.
– Försäkringen täcker bara en bit av vad de gjort, nu står jag här med stora skulder.
68–årige Bosse Werner från Kumla är en av alla som fått besök av personer – med brittisk accent – som vill hjälpa till med renoveringen.
– Den här killen ville åtgärda fasaden och ville direkt komma överens, det skulle kosta mig 140 000–150 000 kronor, säger Bosse Werner.
– Men jag sa nej och sa att det var några andra som skulle åtgärda fasaden.

Svårt att bevisa
Jan Olsson, kommissarie vid polisens nationella bedrägerienhet, säger att han hört om fler fall där människor råkat ut för liknande saker.
– Den som bor i huset kan helt plötsligt märka att någon bryter upp taket på fastigheten eller bryter upp asfalten. Då kan man ibland få höra att "vi trodde att vi hade en arbetsorder" och därifrån kan de ibland övertala fastighetsägaren om att få göra renoveringen, säger Jan Olsson.
– Ofta gör de en renovering som är undermålig, ofärdig och hela tiden vill de ha mer betalt.
Han säger att det är svårt att bevisa brottsligheten.
– När uppgifterna är motstridiga är det väldigt svårt att lyckas komma vidare. Ofta är det muntliga avtal, och hur ska man kunna bevisa det?, säger Jan Olsson.