Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar: Barn kontaktas av okända

Vid två tillfällen har okända män försökt locka in barn i bilar i Sundsvall.

Männen har sagt till barnen att en förälder är sjuk och att de ska skjutsa barnen till sjukhuset.

– Vi tar på det allvar, men det är inte läge för moralpanik, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Den första händelsen inträffade klockan halv åtta den 30 september i bostadsområdet Ljustadalen strax utanför Sundsvall. Vid en gata stannades en tioårig pojke av en man som säger att barnets ena förälder är sjukt och att han har fått i uppdrag att skjutsa barnet till sjukhuset.

I förrgår inträffade det igen. Denna gång stoppades en 13-årig flicka på en gata mitt i Sundsvalls centrum strax före lunchtid. Mannen berättar samma historia för flickan som springer därifrån.

Polisen är förtegen om händelserna och berättar att signalement på männen och bilarna skiljer sig åt. Det enda som händelserna har gemensamt är tillvägagångssättet.

– Vi vill inte lämna ut några fler uppgifter eftersom det kan påverka vittnen, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Förundersökning inledd

Männen ska inte ha gjort några fysiska närmanden mot barnen.

– Barnen ska förhöras och får lämna sin berättelse i dag. Sen gör vi mycket inre spaning för att se tidiga kända gärningsmän.

Polisen har inlett en förundersökning.

– Vi tar det på allvar, men det är inte läge för moralpanik. Det här är ett utmärkt tillfälle att prata med sina barn om att inte åka med någon främmande, säger Börje Öhman.

Polisen tar tacksamt emot tips om liknande händelser. Tips kan lämnas via telefonnummer 114 14.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!