Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar – för julligorna: "Se upp"

Oroar du dig för kontobedragare? Hur skyddar du dig?

Mikaela Byström, 18, student, Sundsvall:
"Jag har tänkt på det mer på sista tiden eftersom det har skrivits om det så mycket. Jag brukar hålla handen ver alla knappar när jag betalar."

Amanda Johnsson, 18, student, Sundsvall:
"Jag oroar mig inte men är lite extra vaksam. Jag håller i plånboken lite extra."
Foto: Evelina Carborn
Oroar du dig för kontobedragare? Hur skyddar du dig?

Khan Mäkinen, 22, servitör, Uppsala:
"Ja lite grann. Jag håller ögonen på folk omkring mig och är väldigt bra på att läsa av människor".
Foto: Evelina Carborn
Oroar du dig för kontobedragare? Hur skyddar du dig?

Lars-Ewe Nilsson, 65, pensionär och körledare, Stockholm:
"Nej, vi oroar oss inte men är medvetna om riskerna. Jag har plånboken i innerfickan."

Gunnel Nilsson, 64, körledare, Stockholm:
"Jag har en väldigt säker väska."
Foto: Evelina Carborn

När kontot är välfyllt efter löning och laddat för klappinköp slår tjuvarna till.

Nu varnar polisen för det ökande julbedrägeriet.

- Julhandeln är av tradition ett tillfälle då man måste vara extra vaksam, det gäller att se upp nu, säger Björn Seeth, förundersökningsledare vid nationellt bedrägericentrum.

Så skyddar du dig i julhandeln

DÖLJ KODEN

När du handlar i butik eller tar ut pengar i en bankomat – se till att dölja koden så att personen bakom inte kan se den. Annars kan personen gå efter dig och göra ett ficktjuveri och ha din pinkod till bankkortet. Kontot kan då tömmas snabbt.

KOLLA UPP NÄTBUTIKEN

Det är inte bara i affärerna som bedragarna finns. Om du julhandlar på nätet är det viktigt att se till att handlaren är seriös. Om du inte känner till företaget så ska du göra en sökning på det. Det finns varningssidor som varnar för företag som figurerar i oseriösa sammanhang.

HA KOLL PÅ PLÅNBOKEN

I julhandeln är det ofta extra trångt i butikerna. Håll koll på din plånbok och förvara den på en säker plats.

Källa: Polisen

Vanliga bedrägerimetoder

MÅLVAKTSMETODEN

Börjar med så kallat nätfiske där bedragaren via telefon eller mejl påstår att man har vunnit på ett lotteri som man inte visste om. För att få ut vinsten måste information som personnummer, telefonnummer, adress och kontonummer lämnas ut. Bedragaren använder sedan den informationen för att göra en överföring till kontot. Därefter ringer bedragaren upp igen och beklagar att ett misstag skett och att den drabbade ska föra över pengarna. Men pengarna finns inte eller sägs vara en större summa. När det är gjort har pengarna förts över till ett konto som innehavs av en målvakt som tar ut pengarna, lämnar över dem till beställaren och håller tyst. När den utsatta kontaktar polisen går beställaren fri och målvakten som redan är på "botten av samhället" är inte till någon större hjälp.

ID-KAPNING

Du får din identitet kapad och bedragaren beställer konto- eller kreditkort i ditt namn som sedan hamnar i din brevlåda. Bedragaren fiskar därefter upp kortet från brevlådan och kan använda det för att göra köp i ditt namn.

TROJANER

Här kan bedragarna slå till på många olika sätt. Det går ut på att du laddar ned någonting från en sida som är infekterad av trojaner. De tar då över bankapplikationer och liknande för att göra en så kallad dold betalning. Den kan till exempel vara daterad till lönedagen - när lönen kommer tas en summa från kontot och förs över till ett annat konto, ofta i utlandet.

SKIMNING

Vissa kortbetalningsmaskiner kan läsa av magnetremsan och din pinkod när du drar ditt kort. Då kan bedragarna kopiera uppgifter från ett bankkonto för att kunna ta ut pengar från den personens konto eller handla på kredit.

CASHTRAPMETODEN

Bedragarna monterar ett golvlistliknande föremål som är i metall på utkanten av uttagsautomaten. När personen tar ut pengar fastnar de i listen. Många tror då att automaten är trasig och går för att åtgärda det. Då går bedragarna fram, tar loss listen och snor pengarna. Därefter monterar de dit listen igen och väntar på nästa person. Metoden är inte lika vanlig i dag, utan var mer frekvent för ett par år sedan.

Tusentals personer blir årligen utsatta för bedrägerier. Nu gäller det att vara extra vaksam. Ficktjuvar passar nämligen på att slå till när de vet att det finns extra mycket pengar på kontot. Och nu är det både löning och jultider - en stund på året då många har sparat pengar för att kunna köpa julklappar.

- När det börjar närma sig jultid är det många som har mycket på sina konton, de har fört över lite extra. Det finns ficktjuvar som är extra aktiva nu för att de vet att det finns lite mer att få ut, säger Björn Seeth.

Kikar över axeln

Metoden som används återkommer år efter år.

- Det som förekommer är ficktjuvsbedragare. De ser din kod i en butik, det kan vara vid en Ica-butik, Åhléns eller vilken butik som helst. De står och kikar på koden över axeln och följer efter för att göra ett ficktjuveri. Då har man koden. Man måste vara vaksam och se vem som står bakom ryggen när man slår in koden och se till att man skyddar den, det kan kännas löjligt att hålla handen för men det spelar ingen roll. Man måste göra det, säger Björn Seeth.

Ökar när handeln tar fart

Enligt polisen har den här typen av fall börjat komma in till polisen. Men de väntas öka ytterligare när julhandeln tar riktig fart och det blir trängre i butikerna vilket är tjuvarnas dröm då det blir svårare att bli upptäckt.

Var extra vaksam

- Det är ett känt sätt och det brukar alltid inträffa vid löning. I julhandeln får man vara extra vaksam. Vi har ofta ett jämnt flöde av den här typen av bedrägerier, men det finns en risk att det kommer att öka nu innan julen, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Även Svensk Handels säkerhetschef, Per Geijer, uppmanar till försiktighet under julhandeln.