Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen vaktade fel värdedepå

Nationella insatsstyrkan visste att rånare skulle slå till mot en värdedepå i Stockholm.
Men de bevakade Panaxias värdedepå i Bromma - inte G4S depå i Västberga, enligt uppgifter till Expressen.
Därför ska insatsstyrkan ha varit stationerade på fel plats när rånarna landade med sin helikopter klockan 05.15 i går morse.
Det är inte första gången som polisen haft information om ett planerat rån, men hamnat fel. Det hände senast i maj då beväpnade rånare slog till mot Loomis värdecentral i Umeå.
Förutom misstaget med fel värdedepå får polisen nu intern kritik för "passivitet". Den handlar till stor del om att polisen aldrig öppnade eld mot rånarna i helikoptern när de hade chansen.
- De stod på gatan nedanför och såg på hur rånarna lastade in pengar. Jag är förvånad över att de inte sköt. Det är en skyldighet att stoppa rånare på flykt, säger en polis till Expressen.

Ville skjuta men fick inte

Enligt Christian Agdur, chef för polisens operativa avdelning i Stockholm, begärdes tillstånd om att få skjuta verkanseld mot helikoptern. Svaret blev nej.
- Enligt min bedömning var det korrekt eftersom det inte förekom några hot från helikoptern mot polispersonalen. Vi måste också ta ansvar för var den ramlar ner, säger Agdur.
En uppgiftslämnare säger till Expressen att den verkliga anledningen till den uteblivna skottlossningen var en rädsla för att skapa ett gisslandrama.
- Jag kan inte kommentera de uppgifterna, säger Kjell Lindgren, presstalesman på Stockholmspolisen.

Misstänkta bomber

Polisens insats blev också kraftigt begränsad eftersom misstänkta bomber lagts ut vid helikopterbasen på Värmdö. Basen saknar bevakning och ligger oskyddad på en äng intill en väg.
- Vem som helst kan promenera in och göra vad som helst, säger Per Berglund, en av piloterna.
Senast för två år sedan blev en polishelikopter i Göteborg beskjuten för att förhindra den att lyfta i samband med ett rån.

Säkerheten brister

- Vi har inte så bra säkerhet som vi önskar i Stockholm. Eftersom vi inte har en fast basering har vi inte byggt upp någon rejäl byggnad med ett ordentligt skydd, säger Tommy Hydfors, biträdande rikspolischef.
Bombhotet mot helikopterbasen gjorde att polisen inte kunde ta upp förföljandet på rånarnas helikopter.
Helikoptern som användes vid rånet stals från Roslagens helikopterflyg.
- De har skurit sig in genom en port som var dukklädd, och väl inne har de kunnat öppna porten på vanligt sätt. Därefter har de använt en liten traktor för att köra ut helikoptern, säger Carl Meyer, vd på flygföretaget till SvD.
Stefan Rydholm, säkerhetschef på Panaxia, har inte tagit del av några uppgifter om rånhot mot värdedepån i Bromma.
- Om det stämmer så borde jag ha fått veta det från polisen, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!