15-årige Robin mördades. Skytten är fortfarande på fri fot. Foto: Privat15-årige Robin mördades. Skytten är fortfarande på fri fot. Foto: Privat
15-årige Robin mördades. Skytten är fortfarande på fri fot. Foto: Privat
Robin, 15, sköts i Akalla. Här med mamma Carolina. Foto: PrivatRobin, 15, sköts i Akalla. Här med mamma Carolina. Foto: Privat
Robin, 15, sköts i Akalla. Här med mamma Carolina.  Foto: Privat
Polisen vädjar om tips och andra upplysningar efter mordet på Robin, 15. Foto: PrivatPolisen vädjar om tips och andra upplysningar efter mordet på Robin, 15. Foto: Privat
Polisen vädjar om tips och andra upplysningar efter mordet på Robin, 15. Foto: Privat

Polisen vädjar om tips om mordet på Robin

Publicerad

Polisen går nu ut och vädjar om tips och andra upplysningar om mordet på 15-årige Robin i Akalla.

Sökandet efter skytten är inne i ett högintensivt skede.

– Vi måste få ett stopp på våldsspiralen, säger kriminalkommissarie Mikael Wessling vid Stockholmspolisens rotel för grova brott.

Det har snart gått en månad sedan 15-årige Robin och hans 20-årige storebror gick ut för att röka en cigarett i Stockholmsförorten Akalla. Det var det sista som bröderna gjorde tillsammans. Klockan 15.28 kom larmet in om att skottlossning hörts i närheten av en grundskola i området.

Dessförinnan hade en okänd person kommit fram och skjutit de båda bröderna vid husets port.

Storebrodern hittades allvarligt skadad, Robin dödades av skottsalvan.

– Det känns för jävligt. Jag hade velat att personen som gjorde det här åkte fast direkt, har mamma Carolina, 39, tidigare berättat i Expressen.

"Folk som vet saker berättar inte för oss"

Polisen är övertygad om att det finns personer, särkilt i närområdet, som vet varför bröderna överfölls. Nu vädjar utredarna om tips från allmänheten för att kunna klara upp mordet och mordförsöket:

– Folk som vet saker berättar inte för oss, säger Mikael Wessling, kriminalkommissarie vid polisens enhet för grova brott. Vi får den känslan. Den generella bilden är, att hjälps vi inte åt att stävja brottsligheten så har vi en våldsspiral ute i samhället. Den som vet något kan höra av sig till mig eller polisen på 11414 och berätta om att man har tips och upplysningar i ärendet. Jag tror att många, både i det aktuella området eller i andra områden, vet varför det här har skett – och vilka som är inblandade i det hela. Den vägledningen skulle vi gärna vilja ha hjälp med.

Polisen har inte kunnat se något samband med mordet på en man i 25-årsåldern, också det i Akalla, i november förra året.

– Ingen känd koppling i alla fall, säger Mikael Wessling. Men eftersom vi inte vet som har gjort det här senaste så kan vi inte säga det definitivt.

Polisen: "Det är bred plogning just nu"

Hur går ni vidare?

– Det är en stor inhämtning av information. Både förhörsvägen, analysmässigt och inhämtning av digitala spår, som folk avsätter överallt. Det är bred plogning just nu. Till slut kommer vi att vaska fram något.

Robins bror, som blev allvarligt skottskadad, är kvar på sjukhuset.

– Jag vet att han är så pass dålig att vi inte kan närma oss. Man har pratat om allvarligt-kritiskt, men hur det är för dagen vet inte jag, säger Mikael Wessling.

Inget mordvapen upphittat?

– Nix.

Tips om mordet på Robin kan lämnas till polisen på telefon: 11414 eller direkt till kriminalkommissarie Mikael Wessling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag