Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen vädjar – 25 år efter brutala mordet

Här är några av vår tids mest uppmärksammade mord.
Polisen vädjar till allmänheten om hjälp med de ouppklarade morden på Anders Gustafsson respektive ett spädbarn i Kungsängen. Foto: Polisen / Polisen
Anders Gustafsson blev bara 16 år gammal. Foto: - - / PRESSENS BILD , CODE 590
Anders mamma Lilian Gustafsson är övertygad om mordet kommer att lösas. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Polisens kalla fall-grupp söker hjälp från allmänheten med två uppmärksammade mordutredningar. 

2002 hittades ett dött spädbarn i en gångtunnel i Kungsängen. 

16-åriga Anders Gustafsson mördades nyårshelgen 1995. 

– Jag är övertygad om att det är fler som vet vad som hände, säger hans mamma Lilian Gustafsson.

Kalla fall-gruppen i Stockholm har gått ut med information om två ouppklarade mord i hopp om att få tips från allmänheten. 

– Vår förhoppning är att vi ska få konkreta tips och uppgifter som kan bearbetas och leda utredningen framåt, säger Helena Mårtensson, vid polisens Kalla fall-grupp i Stockholm i ett pressmeddelande.

Anders Gustafsson mördades under nyårshelgen vid årsskiftet 1994 till 1995. Han misshandlades brutalt till döds och hans högra hand saknades när han hittades i ett tömt saltlager vid gamla Fryshuset-lokalen i Norra Hammarbyhamnen i Stockholm. 

Polisen har genom åren fått flera tips, men hittills inget som lett till åtal. 

Hans mamma Lilian Gustafsson har följt utredningen och är övertygad om det kommer få sin lösning:

– Det är jättebra att fallet får mer uppmärksamhet. Jag har bestämt mig för att det kommer att lösas.

Mamman: ”Någon som kände Anders”

Lilian Gustafsson känner ett stöd från polis och medier i att försöka hitta mördaren. Hon publicerar själv efterlysningar i sociala medier i hopp om att någon ska träda fram. 

– Jag är övertygad om att det var någon som kände Anders som gjorde det och jag tror att det finns fler personer som vet vad som egentligen hände, säger hon.  

Det andra fallet polisens kalla fall-grupp vill ha hjälp med rör mordet på ett spädbarn i Kungsängen 2002. Polisen har inte lyckats identifiera spädbarnet, men har genom DNA:t tagit fram en fantombild på modern alternativt en nära anhörig. 

Ring polisens kontaktcenter om kalla fall region Stockholm via 114 14 eller skicka e-post till kallafall.stockholm@polisen.se. 

 

LÄS MER: Lilians vädjan – 24 år efter mordet på sonen Anders

 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

Mordet på Anders Gustafsson

Mordet inträffade efter midnatt på nyårsafton den 1 januari 1995 till och med lunchtid på nyårsdagen. Anders Gustafsson, 16 år, anträffades i en lagerbyggnad i Norra Hammarbyhamnen, Stockholm. Han hade under kvällen åkt till Skinhead-lokalen vid Fryshusets dåvarande plats och ringde strax efter tolvslaget sin mamma för att önska gott nytt år. Därefter är det oklart vad som hände med honom. 

Spädbarnsmordet

Klockan 22.05 den 21 december 2002 inkom samtal till polisen om ett påträffat dött spädbarn i en gångtunnel på Artistvägen 4 i Kungsängen. Barnet var insvept i ett örngott och navelsträngen satt kvar på det döda spädbarnet. Det döda spädbarnet var en flicka och är fortfarande inte identifierad. Polisen har tagit fram en fantombild som visar hur det döda spädbarnets mor eller nära anhörig kan se ut i dag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.