Informationen om isbrytningen skickades ut först åtta timmar efteråt. Då hade redan en van skridskoåkare, en man i 70-årsåldern, varit ute på isen i flera timmar. Morgonen efter hittades han död i isrännan. Foto: Lifeguard 001/SjöfartsverketInformationen om isbrytningen skickades ut först åtta timmar efteråt. Då hade redan en van skridskoåkare, en man i 70-årsåldern, varit ute på isen i flera timmar. Morgonen efter hittades han död i isrännan. Foto: Lifeguard 001/Sjöfartsverket

Informationen om isbrytningen skickades ut först åtta timmar efteråt. Då hade redan en van skridskoåkare, en man i 70-årsåldern, varit ute på isen i flera timmar. Morgonen efter hittades han död i isrännan.

 Foto: Lifeguard 001/Sjöfartsverket
Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare, säger att det absolut kan röra sig om ett brott. "Det är ju a och o att om inte riket befinner sig i krig så ska Försvarsmakten vidta alla möjliga åtgärder för att undvika att allmänheten råkar ut för missöden", säger han. Foto: Tomas LeprinceSven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare, säger att det absolut kan röra sig om ett brott. "Det är ju a och o att om inte riket befinner sig i krig så ska Försvarsmakten vidta alla möjliga åtgärder för att undvika att allmänheten råkar ut för missöden", säger han. Foto: Tomas Leprince

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare, säger att det absolut kan röra sig om ett brott. "Det är ju a och o att om inte riket befinner sig i krig så ska Försvarsmakten vidta alla möjliga åtgärder för att undvika att allmänheten råkar ut för missöden", säger han.

 Foto: Tomas Leprince
Detta lades ut på Amfibieregementets Facebook, drygt åtta timmar efter att isbrytningen inleddes. Polis och allmänhet larmade redan under förmiddagen. Foto: SkärmdumpDetta lades ut på Amfibieregementets Facebook, drygt åtta timmar efter att isbrytningen inleddes. Polis och allmänhet larmade redan under förmiddagen. Foto: Skärmdump
Detta lades ut på Amfibieregementets Facebook, drygt åtta timmar efter att isbrytningen inleddes. Polis och allmänhet larmade redan under förmiddagen. Foto: Skärmdump

Polisen utreder nu skridskoåkarens död

Publicerad

En van skridskoåkare hittades död i en isränna som Försvarsmakten brutit - och missat att informera om.

Polisen utreder händelsen och rättsexperten Sven-Erik Alhem ser det som självklart att en förundersökning inleds.

– Det är viktigt att en förundersökning sätts i gång så fort som möjligt, så man inte sumpar något i det här, säger han.

Expressen kunde under onsdagen avslöja att Försvarsmakten missat att informera i tid om att man brutit den populära skridskoisen mellan örlogsbaserna Berga och Muskö i måndags morse.

Informationen skickades ut först åtta timmar senare, efter att både polis och lokalbefolkning varnat för att isrännan var livsfarlig.

Då hade redan en van skridskoåkare, en man i 70-årsåldern, varit ute på isen i flera timmar.

Morgonen efter hittades han död i isrännan.

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare, säger att det absolut kan röra sig om ett brott.

Bland annat kan brott som vållande till annans död och grovt sjöfartsbrott bli aktuella, i så fall gäller det att hitta en individ som kan ställas ansvarig.

– Det är ju a och o att om inte riket befinner sig i krig så ska Försvarsmakten vidta alla möjliga åtgärder för att undvika att allmänheten råkar ut för missöden, säger han.

Polisen utreder isrännan

Polisen bekräftar att det finns en pågående utredning om fallet, en så kallad dödsorsaksundersökning.

Uppgifterna om Försvarsmaktens sena information och att polis larmat Försvarsmakten hade på torsdagen ännu inte nått utredningen - men polisen säger att uppgifterna om den bristande informationen ska undersökas.

Enligt uppgifter från boende i området var det fyra år sedan Försvarsmakten bröt is mellan baserna senast. Och i måndags var det dessutom öppet vatten utomskärs, mellan Berga och Muskö.

Men Försvarsmakten kan inte svara på varför rännan öppnades just i måndags.

– Det fanns ett behov av att ha den här vägen öppen och därför fattades beslutet att bryta rännan, säger Jesper Tengroth

Vad var det för behov?

– Jag kan inte svara på det. Men vi har ett behov att ta oss till och från basområdet.

Men det kunde ni ju utomskärs?

– I det här fallet har man ansett att det fanns skäl till att bryta den här rännan. Sen att det här inträffar är i sig oerhört sorgligt, säger Jesper Tengroth, och meddelar att Expressen inte kan få ställa frågor till personal som har varit involverade i hanteringen av rännan och informationen som uteblev.

HD-dom kan avgöra

Rättsexperten Sven-Erik Alhem pekar på en tidigare dom i Högsta domstolen som kan komma att spela en avgörande roll i fallet.

Den domen gör att domstolen kan pröva om man kan misstänka att mannen inte hade förolyckats om informationen gått ut i tid.

– Det är alltid en adekvat kausalitet som krävs. Men här är det en underlåtenhet att agera som orsakat att den här mannen med all sannolikhet har förolyckats, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att en förundersökning sätts i gång så fort som möjligt, så man inte sumpar något i det här.

Ordningslagen föreskriver att den som tar upp en isränna ska vidta de åtgärder som behövs för att förhindra att personer kommer till skada.

Enligt Sjöfartsverkets rekommendationer ska information om brytning av isränna skickas ut 24 timmar i förväg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag