I går hittades de mänskliga kvarlevorna. Nu utreder polisen mord. Foto: Stefan Johansson Sthlm AbI går hittades de mänskliga kvarlevorna. Nu utreder polisen mord. Foto: Stefan Johansson Sthlm Ab
I går hittades de mänskliga kvarlevorna. Nu utreder polisen mord. Foto: Stefan Johansson Sthlm Ab
Offrets identitet är fortfarande okänd. Foto: Stefan Johansson Sthlm AbOffrets identitet är fortfarande okänd. Foto: Stefan Johansson Sthlm Ab
Offrets identitet är fortfarande okänd. Foto: Stefan Johansson Sthlm Ab

Polisen utreder mord i Upplands Väsby

Publicerad

Kvarlevorna som under gårdagen hittades i Upplands Väsby är från en människa.

Nu inleder polisen en förundersökning om mord.

Men än så länge har man inte kunnat bekräfta identiteten på offret.

– Det är jätteangeläget att vi klarar upp den biten, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Det var under gårdagen som flera personer hörde av sig och vittnade om en omfattande polisinsats i ett skogsparti utanför Upplands Väsby i Stockholm.

– Det var ett stort utrymme som hade spärrats av med polisband. Sedan kunde man se flera poliser som gick runt där, det såg ut som att de letade efter något, sade ett vittne till Expressen.

Polisen kunde senare under eftermiddagen berätta att det rörde sig om kvarlevor som man trodde var från en människa. Arbetet på platsen pågick under hela dagen, fram tills mörkret började tränga sig på.

Fortfarande okänd identitet

När arbetet under tisdagen återupptogs kunde man bekräfta att det rör sig om mänskliga kvarlevor och att det rör sig om ett misstänkt brott.

– Kvarlevorna är från en människa och vi har nu inlett en förundersökning om mord, säger Lars Byström.

Enligt uppgifter till Expressen under gårdagen undersökte polisen eventuella kopplingar till fallet där en kvinna försvann i området i slutet av förra året.

Lars Byström bekräftade under gårdagen att man tittade på detta, men menar att det ännu är för tidigt att tala om offrets identitet.

– Det är ingenting vi vet i nuläget. Det är givetvis jätteangeläget att vi klarar upp den biten, framför allt för offrets anhöriga, men det är svårt att säga när vi vet mer om identiteten, säger han.

"Kan ta väldigt lång tid"

Enligt Lars Byström är det svårt att utläsa alltför mycket från kvarlevorna. En dryg dag efter fyndet har man fortfarande inte kunnat konstatera huruvida det är en kvinna eller en man som man har hittat.

Arbetet med identifieringen kan därför ta väldigt lång tid.

– Det beror helt och hållet på om vi får någon träff på personens DNA i vårt register, då går det snabbare. Får vi inte det så kan det ta väldigt lång tid, säger Lars Byström.

Utredningsarbetet fortsatte för fullt på brottsplatsen i Upplands Väsby under tisdagen.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag