Vid 22-tiden på kvällen fördes en man iväg av polisen. Foto: Roger Nilsson/112 MediaVid 22-tiden på kvällen fördes en man iväg av polisen. Foto: Roger Nilsson/112 Media
Vid 22-tiden på kvällen fördes en man iväg av polisen. Foto: Roger Nilsson/112 Media
Polisen har spärrat av ett stort område runt brottsplatsen. Foto: Daniel SjöholmPolisen har spärrat av ett stort område runt brottsplatsen. Foto: Daniel Sjöholm
Polisen har spärrat av ett stort område runt brottsplatsen.  Foto: Daniel Sjöholm
Foto: Daniel SjöholmFoto: Daniel Sjöholm
 Foto: Daniel Sjöholm

En död vid bråk på asylboende i Ljusne

Publicerad

En man dödades på ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn i dag. Samtidigt blev tre knivhuggna.

Kravallutrustad polis grep en person på platsen och omhändertog ytterligare fyra, varav minst en i handfängsel.

– Ska vi in i en bostad och man kanske inte öppnar, då måste vi vara beredda på att man kanske möts av våld, säger Christer Nordström, talesperson för polisen.

Det första larmet om bråk på asylboendet kom redan vid 15-tiden på lördagseftermiddagen. Exakt hur många som var inblandade till en början finns inga uppgifter om.

– Nej, hur många personer som var med i slagsmålet vet vi inte. Men på något sätt har det urartat, säger Christer Nordström.

Slagsmålet trappades upp då någon eller några drog kniv eller något liknande vasst föremål.

– Det har slutat med att en har avlidit och tre personer förts till sjukhus med skador. Enligt preliminära uppgifter har de inga livshotande skador, säger Christer Nordström.

En gripen

Vid 21-tiden greps en misstänkt man.

– Men jag har ännu inte fått någon information kring varför han är gripen och vad han är misstänkt för. Det ska ha varit ett tämligen odramatiskt gripande, säger Christer Nordström.

Vid 22.15 plockades ytterligare tre personer in. Minst en av dem fördes i väg med handfängsel.

Under hela kvällen fanns poliser med förstärkningsvapen och kravallhjälm på platsen.

– Jag står här och tittar på insatsstyrkan. Det är nog en 10-15 polisbilar. I ett trapphus såg jag två poliser med k-pistar, säger en granne.

Frilansfotografen Roger Nilsson talar om minst sex personer i kravallhjälm och utrustade med förstärkningsvapen.

– Jag såg två piketbussar köra in här, säger han.

Och polisens talesperson bekräftar att man satte in en tung insats på platsen.

– Ska vi in i en bostad och man kanske inte öppnar, då måste vi vara beredda på att man kanske möts av våld. Men såvitt jag vet hände inte det, säger Christer Nordström.

Den person som fördes iv äg med handfängsel hämtades i sin bostad. Där kunde polisen gå in med nyckel och insatsen var odramatiskt.

"Inget grepp om vad som ligger bakom"

Varför konflikten uppstod till att börja med vet inte polisen.

– Vi har ännu inget riktigt grepp om vad som ligger bakom det här. Vi måste ha tolkar och så, säger Christer Nordström.

Men allt tyder på att det är ett internt bråk.

– Det finns inga uppgifter om att någon kommit utifrån och bråkat, säger Nordström.

Polisen har inlett en förundersökning om mord alternativt dråp. Mordvapnet är inte hittat, och det är inte klart om det var en kniv eller något annat stickvapen. De skadade och den dödade personen har någon form av stickskador.

Ett stort område kring brottsplatsen utanför Söderhamn i Gävleborg spärrades under lördagskvällen av.

En person gripen

Det råder fortfarande vissa oklarheter kring vad exakt som har hänt på platsen. Även Christer Nordström är osäker på detta men meddelar att polisen har bildat sig en skaplig uppfattning.

– Men vi vill förhöra de inblandade personerna innan vi går ut med den informationen, säger han.

Migrationsverkets enhetschef i Söderhamn, Lars Ulander, berättar att han fick beskedet via medier och att även han lider brist på information om vad exakt som har hänt.

Myndigheten förbereder nu hjälp och understöd för de drabbade på boendet.

– Det här är ett lägenhetsboende, därför hade vi ingen personal på plats. Nu har vi tre personer som är på väg dit för att vi ska få oss en bild över vilka som har drabbats och vilka åtgärder som behöver vidtas. Vissa kan behöva någonstans att bo eftersom det har skett en evakuering, det är där vårt uppdrag ligger, säger Lars Ulander.

"Fruktansvärt tragiskt"

Så sent som i fredags hade Lars Ulander ett möte med sin personal där man tackade högre makter att man hade klarat sig från incidenter på boendena i Söderhamn.

Men under lördagen hände det alltså ändå. I närområdet bor det cirka 200 asylsökande och på orten i sin helhet närmare 450.

– Det är fruktansvärt tragiskt, men inte alls oväntat med tanke på alla de incidenter som har skett i Sverige. Vi har en tuff situation, människor är nervösa och irriterade. Det kan räcka med att någon får sitt beslut om uppehållstillstånd före en annan så finns det grund till konflikt. Det finns helt klart förutsättningar för friktioner, säger Lars Ulander.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag