Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen utreder mord efter Toves död

Efter att Tove, 21, hittats död utreder polisen nu fallet som mord.
Polisen spärrade av en plats utanför Vetlanda.
Foto: SVEN LINDWALL

Två kvinnor är häktade misstänkta för människorov efter att 21-åriga Tove hittats död i Vetlanda.

Nu utreds även mord och gravfridsbrott. Detta efter förhör med kvinnorna. 

– Det har framkommit nya detaljer i förhör som gör att vi kan ta det här steget, säger Johnny Gustafsson, presstalesperson på polisen i region Öst.

Tove, 21, försvann natten mot den 16 oktober efter en utekväll i Vetlanda. Sökandet engagerade hundratals och pågick i över två veckor.

Förra onsdagen hittades Tove död i ett skogsparti öster om staden.

Två unga kvinnor som var bekanta med Tove greps kort efter hennes försvinnande, misstänkta för människorov. De häktades senare på sannolika skäl.

Nu gäller brottsrubriceringen även mord och gravfridsbrott.

”Den tidigare inledda förundersökningen om människorov omfattar nu även misstanke om mord och gravfridsbrott.”, står det i handlingar från Eksjö tingsrätt.

Framkommit nya detaljer

Johnny Gustafsson, presstalesperson på polisen i region Öst, säger att han under kvällen talat med Richard Finndal som är chef för grova brott i Jönköpings län. 

– Han säger att utredningen har gått framåt. Det har framkommit detaljer i förhör som gör att vi kan ta det här steget. Härnäst kommer ytterligare förhör att hållas med de misstänkta kvinnorna, säger Johnny Gustafsson.

Familjens målsägandebiträde Uno Karlsson:

– De är tacksamma för alla som hjälpt till att leta efter Tove, men de behöver få sörja i lugn och ro just nu, säger han till Expressen.

Kvinnorna nekar

Åklagare Adam Rullman skriver i ett mejl:

”Utredningen omfattar nu misstanke om mord, människorov och gravfridsbrott. Det är alltså i nu läget inte fråga om någon ändrad rubricering utan en utökning. De båda misstänkta är inte hörda om detta. Jag kommer ta ställning till om de ska begäras häktade för dessa brott senare i veckan.”

Efter att Tove hittats död meddelade han att kvinnorna, 18 och 19 år, sannolikt skulle delges nya misstankar i förhör.

Polisen meddelade att de nått fyndplatsen genom utredningsarbete, och att det inte är någon slump att de letat just där.

Båda kvinnorna är ostraffade sedan tidigare, och har hela tiden nekat till brott.

”En stad i sorg”

Expressens reporter Robert Börjesson rapporterade i förra veckan om stämningen i Vetlanda efter beskedet att Tove hittats död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.