Polisen utfärdar licenser för Breivik-vapen - trots förbud

Publicerad
Uppdaterad
Anders Behring Breivik dödade 69 personer på Utöya med det halvautomatiska geväret Ruger Mini 14.
Polisen i Sverige fortsätter att utfärda licencer för vapnet - trots att det är förbjudet.
Dessutom säljs delar av vapnet på Blocket.
- Konstruktionen härstammar ur ett vapen med militärt ändamål, säger Lars Bjöhle på Rikspolisstyrelsen.
Ruger Mini 14 är ett halvautomatiskt vapen, och kan laddas med magasin som rymmer upp till 30 skott.
I dag finns det totalt 371 gevär i Sverige – 354 är licensierade för jakt och de andra för minne, samling och målskjutning.
- Konstruktionen härstammar ur ett vapen med militärt ändamål, säger Lars Bjöhle, verksamhetsansvarig för vapenfrågor på Rikspolisstyrelsen.

Utreder ärendet

Den 6 augusti förra året förbjöds vapnet för jakt, efter en regeländring från Naturvårdsverket. Trots det har polisen utfärdat 54 jaktlicenser det senaste året.
Rikspolisstyrelsen utreder nu om något fel har begåtts.
- Vi kommer att göra en undersökning om varför de här tillstånden har utfärdats av polismyndigheterna. Jag vet inte om det är informationen eller något annat som har påverkat det här, säger Lars Bjöhle.
Han menar att tillstånd till halvautomatiska vapen som Ruger Mini 14 måste hanteras med noggrannhet.
- De här halvautomaterna är något mer användbara i brottsliga sammanhang än enskottsvapen.

Medger misstag

P4 Västmanland har granskat licensutfärdandet i länet det senaste året och funnit att personer vid tre tillfällen har fått tillåtelse att jaga med vapnet – den sista så sent som i våras.
Linda Landin, chef för vapenhandläggarna på polisen i Västmanland, medger att det har begåtts misstag.
- Vi har gjort fel, och det är den mänskliga faktorn som har felat i det här fallet, säger hon till P4 Västmanland.

Sälj på Blocket

Delar till vapnet säljs på Blocket, uppger SvD, som har hittat både ett magasin och ett sikte. Men det är inte olagligt.
- Det finns inget tillståndskrav för att sälja vapendelar. Men man får inte överlåta vapnet till någon som inte har tillstånd, säger Lars Bjöhle.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag