Polisen tvingade Jesper radera bilderna

Publicerad
Uppdaterad
Jesper Nilsson, 29, fotade två poliser vid Hornstulls tunnelbanestation.
Han säger att de oprovocerat trängde honom mot väggen, hotade honom och fick honom att radera materialet.
Jesper lyckades dock återskapa bilderna och visa polisernas agerande - men nu är det han som polisanmäls.
När Jesper Nilsson var på väg hem från jobbet i onsdags kväll såg han hur två civilklädda poliser stoppade två pojkar vid Hornstulls tunnelbanestation. Han driver en politisk nättidning på vänsterkanten och är kritisk mot kostnaderna för kollektivtrafiken och kontrollsystemet i tunnelbanan. Därför tog fram sin mobilkamera.
Han hann ta tre bilder på de båda civilklädda männen.
- Det var då helvetet bröt löst, säger han till Expressen.se.

"Började hota"

Jesper säger att polisen tryckte upp honom mot väggen och sa att han inte hade rätt att fotografera dem.
Sedan tvingade de till sig mobilen som Jesper tagit korten med.
- Direkt så tar de min mobilkamera, säger Jesper.
De två poliserna krävde att han skulle radera de bilder som han tagit. Om han inte gjorde det skulle han få följa med till stationen.
- De började hota med att jag skulle gripas och tas med till polisstationen för drogtest, men jag förklarade att jag inte druckit något starkare än kaffe på jobbet, säger Jesper.

Raderade bilderna

Till sist gav han upp. Han raderade bilderna och poliserna lät honom gå. Men Jesper kände att han inte tänkte låta händelsen passera.
Vad poliserna inte visste var att Jespers mobilkamera var påslagen under hela ingripandet och spelade in en video av händelsen.
Efter flera kontakter via nätet lyckades han återställa bilderna och filmen.
Materialet har han nu lagt ut på sin blogg på nätet.
- Så här får inte poliser bete sig, säger han.

Polisanmäls

Detta har gjort poliserna ännu mer upprörda – och nu kommer Jesper att polisanmälas för sitt blogginlägg.
BT Olsson, stationsbefäl på polisen på Södermalm, bekräftar för Expressen.se att en anmälan mot Jesper kommer att upprättas efter helgen.
– Det kommer att göras en anmälan. Hur den rubriceras får framtiden utvisa, säger BT Olsson, stationsbefäl vid polisen på Södermalm, till Expressen.se.

"Kan bli ofredande"

Polisen ska göra en juridisk utredning av hur händelsen ska brottsrubriceras.
– Man får fotografera, men det finns gränser för hur man fotograferar och vad man använder bilderna till. Det kan bli brottsligt i slutändan, att det blir ett ofredande av det, säger BT Olsson.
BT Olsson vill inte kommentera de anklagelser som Jesper framför mot de två civilpoliserna.
– Om han säger att de gjort fel och gör en anmälan så får jag skicka det till åklagaren så får han granska det.
Jesper Nilsson kommer att JO-anmäla poliserna.
– Man ska inte använda lagen om omhändertagande för att tvinga folk att göra saker de inte vill göra. Det tycker jag är fruktansvärt dåligt. Sedan betedde de sig ohövligt mot mig som person, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag