Polisens plan: Civilanställda ska hjälpa i våldtäktsutredningar

Civilanställer 350 personer.
Polisen ska trappa upp arbetet mot våldtäkter, brott i nära relationer och sexualbrott mot barn.
Foto: Niklas Göransson

Polisen planerar att öka sitt arbete mot våldtäkter, brott i nära relationer och sexualbrott mot barn. 

Under hösten 2019 ska 350 personer civilanställas och fördelas till samtliga polisregioner skriver Ekot. 

Både polisen och åklagarmyndigheten har dragit slutsatsen att våldtäkter, brott i nära relationer och sexualbrott mot barn fortsätter öka i Sverige. 

Därför väljer nu polisen att trappa upp sitt arbete för att utreda brott mot så kallade särskilda brottsoffer. 

– Det är otroligt stort. Jag tror att det är den största och viktigaste satsningen jag fått uppleva under min tid som polis, säger Mats Löfving som är chef för polisens nationella operativa avdelning (NOA) till Ekot

Våldtäktsanmälningar utreds inte

Enligt en ny rapport från Brottförebyggande rådet (BRÅ) är våldtäkter ett särskilt svåruppklarat brott. Nära hälften av alla anmälningar om våldtäkt går aldrig att utreda.

Slutsatsen i rapporten blir att polisen måste förbättra sitt utredningsarbete i fallen. 

– Det här är allvarliga brott med stora konsekvenser för de som utsätts. Polisen har en viktig roll för att ge brottsoffren upprättelse. Satsningen som nu startas ska korta utredningstiderna och höja kvaliteten i utredningarna, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning i ett pressmeddelande från polisen. 

Syftet med den nya satsningen är att fler anmälningar ska kunna leda till åtal. 

350 personer civilanställs 

Under hösten ska därför 350 poliser anställas och fördelas mellan landets samtliga polisregioner. Bland dem kommer bland annat personer som i dag arbetar som utredare på andra myndigheter att ingå. Enligt polisens beräkningar ska alla nyanställda vara på plats från årsskiftet och framåt. 

I satsningen ingår även att fördela mer pengar till Nationellt forensiskt center (NFC) och polisen för utbildning inom området. 

Det är totalt 304 miljoner kronor i budgeten 2020 som kommer att tilldelas satsningen. Pengarna ska fördelas på polisens alla regioner, nationella operativa avdelningen, polisens IT-avdelning. Även polisen HR-avdelning kommer få en del av pengarna då de ska hålla i utbildningen. 

Stockholm är den region som med 69 miljoner kommer tilldelas mest pengar. Därefter kommer region syd och väst som tilldelas 50 miljoner kronor vardera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.