Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen till rikschefen: "Vi mår skit, på riktigt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rikspolischefen Dan Eliasson.
Foto: Olle Sporrong

Polisinspektören Lisa Reventberg startade kampanjen "Nu räcker det" i slutet av oktober. Syftet var att protestera mot polisens tuffa arbetsvillkor och låga löner.

På tisdagskvällen riktade hon kritiken direkt till rikspolischefen Dan Eliasson i SVT:s "Veckans brott" dit båda var inbjudna.

– Vi mår skit, på riktigt, förklarade Lisa Reventberg i programmet.

Landet poliser är arga och frustrerade över bland annat dåliga arbetsvillkor och låga löner. Som en följd av polisinspektör Lisa Reventbergs kampanj "Nu räcker det" har tusentals poliser i landet skickat brev till polischefer och politiker. Något "Veckans brott" i SVT tog upp i tisdagskvällens program.

– Vi mår skit. Vi jobbar alldeles för mycket, både nätter och helger. Vi har gått från att jobba var tredje helg till varannan. Vi har fått sämre ob-sersättning, och storhelger får vi 60 kronor extra i timmen. Det är ett hån mot oss, förklarade polisinspektören Lisa Reventberg i programmet och riktade sig direkt till rikspolischefen Dan Eliasson som också fanns i studion.

– Det är ett helt annat och mer komplext samhälle i dag med både terrorhot, skolattentat och flyktingströmmar. Samtidigt har vi inte blivit fler poliser, menade Lisa Reventberg.

Tusentals brev

Dan Eliasson, som själv fått flera tusen handskrivna protesbrev skickade till sig, säger han i "Veckans brott":

– Jag delar mycket av Lisas synpunkter. Vi håller på med löneförhandlingar just nu. Vi diskuterar nivåerna och kommer lägga förslag till facket längre fram.

Poliserna kräver en ingångslön på 25 000 kronor per månad, en nivå som många poliser i dag inte kommer upp till även om de har många års erfarenhet av jobbet.

Lisa Reventberg berättade i "Veckans brott" att det finns poliser i yttre tjänst som jobbat i tio år och fortfarande ligger på grundlönen, 24 700 kronor.  Hon menar att detta är skandal.

Vill få chans att göra revision

Dan Eliasson förklarade att han håller med och ska försöka rätta till detta. Han vill få chansen att genomföra en revision och visa var han står i frågan.

Programledaren Camilla Kvartoft frågade Lisa Reventberg om hon har förtroende för rikspolischefen i dag.

– Nej, inte efter vad han har visat hittills. Vi vill se konkreta förbättringar. I Stockholm har vi poliser i yttre tjänst samma minimibemanning som för tio år sedan, trots att samhället är mycket mer komplext i dag.

Dan Eliasson menar att han inte alls tagit lätt på polisernas ilska utan säger att han tvärtom "är ute och lyssnar av hela tiden".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.