Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Teorin att han konverterade sviktar

Andréa Meyer, 52 år, Hanne Merethe Englund, 56 år, Gunnar Erling Sauve, 75 år, Liv Berit Borge, 75 år och Gun Marith Madsen, 78 år dog i dådet.
Espen Andersen Bråthen, 37, är huvudmisstänkt för pilbågsattacken i norska Kongsberg.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Fem personer dog i dådet i norska Kongsberg.
Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Polisen i Norge har tidigare sagt att Espen Andersen Bråthen hade konverterat till islam innan pilbågsattacken.

Nu uppger man att den hypotesen sviktar.

– Efterforskningar styrker hypotesen att han kanske inte har gjort det väldigt seriöst, säger polisinspektör Per Thomas Omholt på en presskonferens.

Espen Andersen Bråthen, 37, är huvudmisstänkt för pilbågsattacken i norska Kongsberg. Fem personer miste livet i dådet och ytterligare tre skadades.

Polisen har tidigare uppgett att Andersen Bråthen har konverterat till islam och haft koppling till radikala miljöer. Under en presskonferens på lördagen säger man dock att hypotesen kring konverteringen har försvagats.

– Han har sagt i sociala medier att han har konverterat. Efterforskningar styrker hypotesen att han kanske inte har gjort det väldigt seriöst. Han har inte följt traditionerna som är vanliga i den kulturen. Hypotesen att han konverterat till islam sviktar, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

Utesluter inte terrormotiv

Att konverteringen ses som en svagare hypotes innebär dock inte att polisen slutat utreda ett möjligt terrormotiv.

– Det här med islam är inte avgörande när det gäller en terrormisstanke. Det handlar mer om i vilken grad du skrämmer befolkningen, att du skapar en allmän fruktan, säger polisinspektören.

Polisen tror inte att attacken planerades med någon annan. I stället beskrivs Andersen Bråthen som en person med få sociala kontakter.

Huvudteorin är att psykisk ohälsa ligger bakom dådet. Under en presskonferens i fredags sa Thomas Omholt:

– När det gäller motiv har vi utgått ifrån flera hypoteser. Den hypotesen som styrkts mest de senaste dagarna är att det handlar om psykisk sjukdom.

Espen Andersen Bråthen har i förhör erkänt omständigheterna kring dådet. Han har dock inte tagit ställning i skuldfrågan.

Se mer

Pilbågsattacken i Kongsberg – se minidokumentären

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.