Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen struntade i tips om sexköpare

PEKADE UT SEXBROTTSLINGAR. Efter mötet med Göran Lindberg berättade Nora i polisförhör om flera personer som figurerade i prostitutionshärvan. Foto: Privat, Scanpix

När den förre polischefen Göran Lindbergs sexbrottshärva nystades upp pågick samtidigt en annan utredning.

Nu avslöjar Sveriges radios Ekot hur polisen struntade i att utreda en rad personer som Lindbergs unga offer pekat ut för allvarliga sexbrott.

Den då 17-åriga flickan som Ekot valt att kalla "Nora" är besviken över att utredningen lades ner.

- Då hade kanske inte de andra tjejerna som blev utsatta efter mig behövt gå igenom det här helvetet, säger hon till Ekot.

SEX-NÄTVERKET

• Polisen hade tillgång till telefonnmmer, sms och tydliga signalement på en rad män som den minderåriga flickan pekade ut som sexköpare. En av dem var Göran Lindberg.

• Några telefonnummer används fortfarande och Ekot kunde med enkla medel identifiera tre personer.

• Som det ser ut i förundersökningen har polisen inte ens provat att ringa de telefonnummer man haft tillgång till.

 

Kvinna - utpekad för koppleri

• När förundersökningen inleddes var kvinnan redan känd av polisen sedan tidigare. Hon pekades ut för koppleri. Att främja eller utnyttja prostitution ekonomiskt kan ge upp till åtta års fängelse.

Trots att polisen hade kvinnans personnummer och visste var hon befann sig struntade man i att förhöra henne, enligt Täby­polisens jurist och den förundersökning som Ekot har granskat.

 

Man - utpekad för våldtäkt och för att ha köpt sex av barn

• Mannen använde sitt riktiga namn och hans telefonnummer fanns i polisens förundersökning. Än i dag använder han samma telefonnummer och Ekot kunde enkelt nå honom bara genom att lyfta telefonluren.

Han pekades inte bara ut för att ha köpt sex från barn - utan också för våldtäkt. Polisen hade även mannens personnummer och kunde lätt ha spårat honom. Ändå struntade man i att förhöra honom.

 

Man - utpekad för att ha köpt sex av barn

• Mannen hade ett förhållande med kvinnan som pekades ut för koppleri. Det telefonnummer som polisen hade tillgång till kunde man inte veta om han hade använt, men det gick till en person som man struntade i att förhöra.

Eftersom polisen inte heller förhörde den koppleriutpekade kvinnan, eller gick igenom hennes mobiltelefon, missade man också att säkra spår som kunde ha bundit mannen till de brott han pekades ut för.

Flera personer nära den minderåriga flickan uppgavs känna till mannen, men inte heller de förhördes.

KÄLLA: Sveriges Radio Ekot

I ett rum på den lyxiga hotellanläggningen Såstaholm i Täby spände Göran Lindberg i januari 2007 fast 17-åriga Nora och våldtog henne brutalt. Efteråt larmade den gråtande flickan polisen och polischefens omfattande sexbrottslighet började nystas upp. Nu visar en granskning som Ekots reporter Daniel Velasco har gjort att Nora i polisförhör avslöjade hela den prostitutionshärva hon varit inblandad i.

Struntade i att utreda

Det framkom anklagelser mot en rad personer om både sexköp av barn och våldtäkt - men precis som i den bioaktuella kontroversiella filmen "Call Girl" struntade ­polisen i att utreda dem.

- I det här ärendet hade vi inga riktiga namn, utan vi hade förnamn eller smeknamn. Och så hade vi kontantnummer till olika personer, säger polisens handläggare till Ekot, som frågar om man kollade upp numren.

- Det går ju inte att få fram vilka de här är, säger hon till Ekot.

Det stämmer inte.

Polisen fick detaljerade uppgifter från Nora med namn, telefonnummer, uppgifter om arbetsplats och signalement till sexköpare och hallickar, enligt den tidigare okända förundersökningen som Ekot har läst.

Lätt hitta personerna

När Ekots reporter granskade uppgifterna fick han enkelt fram flera personer, som aldrig har förhörts om sin inblandning.

- De var förmodligen så sugna på Göran Lindberg att de inte tyckte att de hade tid med annat, säger förre polisprofessorn Leif GW Persson till Expressen om polisens ovilja att utreda.

"Väldigt slarvigt"

När Göran Lindbergs offer i dag får läsa motiveringen till att utredningen lades ner blir hon förvånad.

- Då är det ju väldigt slarvigt förundersökt, när det är motiveringen. Att det inte går att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen. Jag menar, det framgår ju tydligt via namn och telefonnummer som har getts, säger Nora till Ekot.

Leif GW Persson menar att polisen enkelt kunde ha kollat uppgifterna, precis som Ekot nu har gjort.

- Det här händer även med betydligt grövre brott, att en utredning aldrig blir genomförd - inte för att de saknar utredningsunderlag, utan för att de saknar motivation, säger han till Expressen.

- Organisationen har en ytterst överslätande attityd till sådana som inte gör sitt jobb, säger Leif GW Persson.

Skyller ifrån sig

Expressen har pratat med den polishandläggare som Ekot har intervjuat, men hon vill inte ge några kommentarer och hävdar att hon bara var inblandad i utredningen under några veckor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!