Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen stängde ner huliganhemsida

Sajten Sverigescenen har varit ett tillhåll för svenska fotbollsklubbars så kallade ”firmor” där många våldsamma filmklipp har samlats. 

Nu har polisen stängt ner hemsidan, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det är en stor framgång, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare till tidningen.

Sverigescenen innehöll bland annat ett forum för AIK:s våldsamma supportersektion, så kallade firma, Firman Boys. Där fanns filmklipp, bilder och artiklar från sammandrabbningar med andra firmor, skriver GP. 

På sajten fanns också flera hotfulla artiklar och filmer riktade mot personer kopplade till svensk fotboll. Det var det som väckte polisens uppmärksamhet och orsaken till att hemsidan stängdes ner. 

Redan 2009 publicerade sajten grova anklagelser mot två Djurgårdsspelare. Dif gjorde en utredning och det visade sig att anklagelserna var falska. 

 LÄS MER: Här går huliganerna till attack – mitt i stan

"Stopp på det här"

– Det är en stor framgång. Det är många som är lättade över att slippa vara uthängda. Firman kanske kommer tillbaka med ett annat forum men då får vi se om de vågar trakassera någon. Från oss på polisen, från Riksidrottsförbundet och från Svenska fotbollförbundet är det väldigt glada tongångar att vi har fått stopp på det här, säger Fredrik Gårdare, ansvarig för aktionsgruppen inom polisen som arbetar mot de grovt kriminella som verkar i idrottsmiljö, till GP.

Enligt uppgifter till GP har polisen inlett en förundersökning mot personerna bakom sajten och flera husrannsakningar har genomförts.

LÄS MER: Uppdrag Granskning: Huligan tränar pojklag 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.