Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis som sköt ihjäl Daunte Wright släppt mot borgen

Efter att Daunte Wright dödades har protesterna avlöst varandra.
Foto: CHRIS TUITE/IMAGESPACE/SHUTTERST / CHRIS TUITE/IMAGESPACE/SHUTTERST SHUTTERSTOCK
Daunte Wright sköts ihjäl av polis i söndags. Han blev 20 år.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Kimberly Potter åtalas för dråp.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

Den tidigare polisen Kimberly Potter som sköt ihjäl 20-årige Daunte Wright i Minnesota greps på onsdagen för dråp. 

Bara timmar senare var hon på fri fot igen, efter att ha betalat borgen på 100 000 dollar.

Potter har tidigare berättat att hon drog fel vapen – hon hade enligt egen utsago tänkt använda sitt elchocksvapen. 

På söndagseftermiddagen lokal tid sköts 20-årige Daunte Wright ihjäl i samband med ett polisingripande i Brooklyn Center utanför Minneapolis i delstaten Minnesota, USA. 

Skottet avlossades efter att Daunte Wright slet sig från polisen, som stoppat honom i en trafikkontroll. Han hoppade in i förarsätet och försökte köra i väg – men blev skjuten. 

Den tidigare polisen Kimberly Potter – hon lämnade sitt jobb under tisdagen – menar att hon råkade ta fel vapen. I stället för att använda elchocksvapnet sköt hon honom med pistol. 

Släpptes mot borgen

På onsdagen greps Potter och processen mot ett åtal för ”second-degree manslaughter” öppnades, en åtalspunkt som inte har en rak svensk översättning, men ligger någonstans mellan vållande till annans död och dråp. 

Bara timmar efter gripandet släpptes hon på fri fot mot en borgen på 100 000 dollar, ungefär 850 000 kronor. På torsdagen, halv nio på kvällen svensk tid, ska hon inställa sig inför rätten. Kimberly Potter riskerar upp till tio år i fängelse, samt 20 000 dollar i skadestånd, drygt 170 000 kronor. 

Händelsen har utlöst stora protester och hundratals människor har samlats ute på gatorna för att protestera mot att ytterligare en svart person skjutits ihjäl av polis. Tårgas har använts för att skingra folksamlingarna och guvernören har utlyst utegångsförbud.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.