Advokat Sargon de Basso med misstänkta 18-åringen i rätten. Foto: Torbjörn Selander
Advokat Sargon de Basso med misstänkta 18-åringen i rätten. Foto: Torbjörn Selander

Polisen söker mordmotiv på Facebook

Publicerad

Den 17-åriga flickan i Sollentuna sköts till döds med ett skott från en pistol kaliber 7,62.

Pojkvännen har erkänt att han vållat hennes död genom ett vådaskott.

Nu kan Expressen avslöja: Polisen söker efter ett motiv – på Facebook.

På förmiddagen i dag, fredag, begärde kammaråklagare Robert Näppi förlängd tid för att lämna in åtalet mot den misstänkte 18-åringen till den 28 november, enligt uppgifter från Attunda tingsrätt. Han misstänks för mord, alternativt grovt vållande till annans död – en rubricering han nyligen delgavs.

Samtidigt kan Expressen avslöja att polisen ännu inte funnit något konkret motiv till dödsskjutningen i en lägenhet på Malmvägen den 6 augusti.

Ska gå igenom Facebook-konton

Därför har utredarna, enligt källor med insyn, begärt att få gå igenom ett antal Facebook-konton i jakten på information om ett eventuellt motiv.

– Kontona stängdes ner väldigt fort efter att skjutningen skett, säger en uppgiftslämnare med insyn i polisutredningen. Det kan det finnas en orsak till. Därför har man begärt, genom amerikanska myndigheter, att få ut och granska information från de aktuella sidorna. Men man har ännu inte fått något besked från USA.

Advokat Sargon de Basso, som försvarar 18-åringen, kände inte till polisens nya Facebookspår – men understryker:

– Jag tycker att det är önskvärt och bra att man vrider och vänder på varje sten i det här. Det finns definitivt inget motiv – det här rörde sig om ett vådaskott, inget annat.

"En tragedi"

Om hur hans klient mår efter det inträffade, säger han:

– För honom är det som hänt en tragedi. Hon var hans flickvän.

Den 17-åriga flickan sköts till döds med ett skott, från nära håll. Pistolen hade, enligt källor med insyn, kaliber 7,62. Hon kämpade för sitt i flera dagar.

18-åringens advokat säger:

– Det är ostridigt att ett skott brunnit av. Det är inte helt enkelt att utreda om det fanns ett uppsåt eller om det var ett vådaskott. Just därför garderar man sig genom att delge min klient en alternativ brottsmisstanke, det vill säga grovt vållande till annans död.

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag