Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tillslag mot muslimsk friskolekoncern

En av stiftelsens skolor, belägen i Vällingby. Foto: Google Maps

Merparten av ägarna till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar sitter häktade misstänkta för ekonomisk brottslighet och penningtvätt, skriver Aftonbladet.

En av de misstänktas advokater, Max Ahlgren, menar att hans klient inte har begått något brott.

– Han är övertygad om att det här kommer att redas ut, säger han till Expressen.

Personerna i ägarstiftelsen bakom muslimska friskolekoncernen Al-Azhar greps i en gryningsräd i onsdags, enligt Aftonbladet.

Klockan var strax efter 06.00 på morgonen när åklagarens anhållningsbeslut verkställdes. Utredare slog till och grep tre män och en kvinna. Ytterligare en person, den tidigare ordföranden i stiftelsen, greps dagen innan.

Advokaten: ”Detta är ett misstag”

Advokat Max Ahlgren försvarar en av de misstänkta. 

– Han är övertygad om att det här kommer att redas ut. Polisen kommer efterhand att inse att detta är ett misstag. Han har inte begått något brott, säger Max Ahlgren.

Han har träffat sin klient i häktet.

– Det är alltid påfrestande att sitta frihetsberövad, säger han.

”Inga kommentarer”

Aftonbladet skriver att personerna misstänkts för grov trolöshet mot huvudman samt grovt bokföringsbrott. Personen som tidigare var ordförande i stiftelsen misstänks även för grovt penningtvättsbrott.

Expressen har varit i kontakt med Al-Azharskolans rektor, som inte finns bland de frihetsberövade personerna.

– Inga kommentarer, säger han.

Bakgrunden till tillslaget är enligt Aftonbladet en anmälan till Ekobrottsmyndigheten från länsstyrelsen i Stockholm, som är tillsynsmyndighet för Al-Azharskolans ägarstiftelse.

Lånade ut pengar – till sina egna bolag

I våras tvingades stiftelsens dåvarande styrelseordförande bort efter en ansökan från länsstyrelsen hos Solna tingsrätt.

Av ansökan, som Expressen tagit del av, framgår att stiftelsen lånat ut totalt tio miljoner kronor till tre bolag där han själv var firmatecknare.

Länsstyrelsen påpekade för stiftelsen att det inte var tillåtet. Men i stället för att betala tillbaka lånen lade man om lånen till en låntagare – ett bolag där ordföranden var samme man som också satt som ordförande i stiftelsen.

I sin ansökan skriver länsstyrelsen bland annat:

”(NN) ska anses ha brutit mot den allmänna omsorgs- och vårdplikt som gäller för styrelseledamöter i en stiftelse genom sitt agerande. Han ska även anses ha brutit mot den lojalitetsplikt som tillkommer styrelseledamöter (... i vilken det ligger att inte företa handlingar i syfte att gynna sig själv eller en viss person.”

Enligt Hässelby tidning, som rapporterade om fallet förra året, ska lånet ha handlat om en investering i en muslimsk bank.

Enligt stiftelsens ordförande ska även en oljeshejk från den kuwaitiska kungafamiljen ha varit villig att gå in med 15 miljoner euro i bankprojektet. Finansinspektionen ska dock ha avslagit stiftelsens ansökan om att få bedriva bankverksamhet.

Har kritiserats tidigare

Koncernens muslimska friskolor har varit i blåsväder tidigare. Aftonbladet skriver att skolan i Vällingby avslöjades med att ha könsuppdelade gymnastiklektioner 2016, och att man året efter blev påkomna med att tvinga flickorna kliva på skolbussen i en annan del än pojkarna.

SVT Nyheter rapporterade hösten 2017 att Skolinspektionen riktade hård kritik mot skolan då bön förekom på lektionstid.