Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen slår till mot vodkabilen

Här slår polisen till mot vodkabilen i Stockholm.

Polisen grep i fredags fem personer misstänkta för att ha sålt smuggelsprit till ungdomar.

- Det handlar om hundratals köpare varje helg, säger Lotta Lundquist, presstalesman vid Citypolisen.

Inför höstlovet gjorde polisen i fredags ett planerat tillslag mot ett nätverk som man misstänker har sålt olaglig sprit till ungdomar runtom i Stockholm. Poliser från ungdomsroteln och spaningsroteln i city slog med hjälp av piketen till mot den så kallade vodkabilen. Det resulterade i att fem personer i 20-årsåldern greps. De är nu anhållna, misstänkta för bland annat grov olovlig försäljning av alkohol och riskerar upp till sex års fängelse.

Citypolisen filmade tillslaget och har lagt ut en video på sin hemsida. Där syns hur flera ungdomar köper sprit från en så kallad vodkabil.

- Vi gjorde som vi brukar och beslagtog den alkohol som vi såg att ungdomarna bar på och ringde föräldrarna. Men det räckte inte i det här fallet. Vi måste hitta källan till var ungdomarna får tag i alkoholen. Därför har vi använt oss av spaning för att se hur det går till, säger Lotta Lundquist.

Polisen har fått flera tips från ungdomar, oroliga föräldrar och fältarbetare som uppger att det blir allt vanligare att ungdomar köper smuggelsprit ur bilar.

- Ungdomar sms:ar till dem och så bestämmer man tid och plats, säger Lotta Lundquist.

I samband med tillslaget gjorde polisen en husrannsakan hemma hos de misstänkta spritförsäljarna och beslagtog litervis med sprit.

- När jag pratade med dem som var med säger de att vi nog lyckades ta allt de hade tänka sälja den här helgen. Det handlar om hundratals köpare varje helg så då kan man räkna ut att det är ganska mycket man tagit i beslag.

Lotta Lundquist säger att polisen valt att lägga ut videon i brottsförebyggande syfte.

- Det är så unga som 13 år som köper av vodkabilen och vi vill visa för föräldrar att det är väldigt lätt för deras ungdomar att komma åt alkohol och visa ungdomar att det kan vara farligt för dem. De hoppar in i en bil där det sitter personer som har genomfört olika våldsbrott.

Polisen misstänker att fler personer säljer alkohol till ungdomar på samma vis.

- Det kan nog bli fler tillslag framöver, säger Lotta Lundquist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.