Polisen släpper namnen på dödsoffren

Publicerad
Uppdaterad
Anders Berhing Breviks terrorattacker krävde minst 76 människors liv. Många var unga med stora politiska planer.
I sitt hyllade tal i söndags berättade statsminister Jens Stoltenberg om "mor Utöya", Monica Bösei, och den store politiske talangen Tore Eikeland, 21, som föll offer för Breiviks kulor.
På tisdagksvällen offentliggjorde polisen namn på fyra döda, i samtycke med de anhöriga: Gunnar Linaker, Tove Åshill Knutsen, Hanna M Orvik Endresen och Kai Hage.
Sedan tidigare har anhöriga bekräftat och berättat om sex unga, kvinnor och män som föll offer för massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik i fredags. Totalt har 76 människor bekräftats döda och många saknas fortfarande.
På tisdagen släppte polisen namnen på fyra personer som finns bland de döda. Tre dödades i bombattentatet och en på Utöya.
De fyra döda är:
• Gunnar Linaker, 23 år, Bardu. Dog på Utöya.
• Tove Åshill Knutsen, 56 år, Oslo. Dog i regeringskvarteret.
• Hanna M. Orvik Endresen, 61 år, Oslo. Dog i regeringskvarteret.
• Kai Hauge, 32 år, Oslo. Dog i regeringskvarteret.

"Omtyckt av alla"

Gunnar Linaker, 23, arbetade som fylkessekreterare för Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) i Tromsö.
Pappa Roald pratade med sonen på telefon när skottdramat började – och de kom överens om att höras senare.
– Det sista jag hörde var pappa, pappa, det skjuts, jag måste sticka, har Roald Linaker tidigare sagt till NRK.

Skulle ta tunnelbanan

Tove Knutsen, 56, jobbade som administrationssekreterare på El & It forbundet i Oslo. Hon omkom i bomben i regeringskvarteret. Normalt sett cyklade hon till och från jobbet, men i fredags var cykeln på reparation och hon skulle ta tunnelbanan hem. Hon lämnade kontoret klockan 15.21 och fem minuter senare small det.
"Den helt meningslösa terrorismen drabbade Tove. Tove var en mild flicka som var omtyckt av oss alla, och det känns helt overkligt att hon inte längre är i bland oss. Våra tankar och medkänsla går till Toves familj", skriver förbundsledaren Hans O Felix i ett uttalande enligt norska TV2.
Varje dag klockan 18 kommer polisen att släppa fler namn.

Terroristens offer

Här är namnen på de som hittills bekräftats döda sedan i fredags:
Ismail Haji Ahmed, 19, Hamar.
Kallades Isma Brown och har uppträtt i Norges version av "Talang". Två v hans bröder fanns också på Utöya. De överlevde.
Simon Saebö, 19, Salangen.
Ordförande i Salangen AUF. Står på kommunlistan för Arbeiderpartiet i Salangens kommun. Beskrivs som en ovanligt engagerad person som är väl omtyckt. Skulle ha firat sin födelsedag hemma i Salangen i måndags.
Tront Berntsen, 51, Övre Eiker.
Polisman som offrade sitt liv när han försökte rädda sin egen son på Utöya. Har i flera år arbetat som vakt på Utöya. Han var styvbror till Norges kronprinsessa Mette-marit.
Tore Eikeland, 21, Osteröy.
Eikeland var ordförande i Hordaland AUF och nämndes i går i norska statsministern Jens Stoltenbergs tal under måndagen i Oslo domkyrka. Statsministern beskrev Eikeland som "en av våra mest talangfulla ungdomspolitiker".
Monica Elisabeth Bösei, 45, Hole.
Hon var känd som "Mor Utöya" och hade jobbat i 20 år på ön. Hon hade bara några dagar kvar av sin anställning på Utöya. Tvåbarnsmamman nämndes av Jens Stoltenberg i hans tal i Oslo domkyrka i söndags. Båda hennes döttrar, som också var på lägret, överlevde.
Gunnar Linaker, 23, Bardu.
Försökte rädda sina AUF-vänner när han sköts. Linaker beskrevs i går av statssekreteraren Roger Ingebrigtsen som en hjälte. Gunnar Linakers pappa, Roald Linaker, har uttalat att de kommer kämpa för att rädda Utöya för framtiden.
Tove Åshill Knutsen, 56 år, Oslo.
Dog i regeringskvarteret.
Hanna M. Orvik Endresen, 61 år, Oslo.
Dog i regeringskvarteret.
Kai Hauge, 32 år, Oslo.
Dog i regeringskvarteret.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag