Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen sköt tårgas i Hongkong – under spökfestival

Foto: MIGUEL CANDELA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIGUEL CANDELA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIGUEL CANDELA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hongkong har precis återhämtat sig från de senaste dagarnas protester på flygplatsen. 

Men redan nu skakas landet av nya oroligheter då demonstranter har samlades utanför en polisstation där de lyste med laserpekare – mitt under årliga ”Hungriga spökets festival”. 

Polisen svarade i sin tur med att använda tårgas mot demonstranterna, enligt South China Morning Post. 

Regimkritiska demonstranter hade samlats utanför polisstationen Sham Shui Po inne i Hongkong för att be om välsignelse med anledning av den årliga ”Hungriga spökets festival” som inträffar den femtonde natten i den sjunde månaden i den kinesiska månkalendern. 

Demonstranterna lyste även med laserpekare mot polisstationen från en gångbro i närheten. 

Några av demonstranterna brände papper för att uppmärksamma spökfestivalen, vilket är en traditionell del av festivalfirandet. Andra började skrika ”ge tillbaka ögat” och syftade på den allvarliga ögonskada som en ung kvinnlig demonstrant åsamkades under söndagens protester utanför polisstationen Tsim Sha Tsui. 

Polisen varnade personerna som riktade laserpekarna mot stationen och sa att det klassas som trakasserier mot tjänstemän. 

Sköt varningsskott

Klockan 20.20 lokal tid gav polisen demonstranterna en sista verbal varning innan kravallpolis marscherade ut från stationen klockan 20.45. 

Kravallpolisen höjde en röd flagga för att varna demonstranterna att ge upp eller riskera att köras bort med våld. Runt 100 demonstranter som hade samlats på den intilliggande bron där de lyste med laserpekare skingrades fort.

Polisen patrullerade sedan längs med en intilliggande gata och uppmanade folk att lämna området. Personerna med laserpekarna fortsatte dock att lysa mot polisstationen från en annan punkt och klockan 21.05 höjde polisen en blå flagga för att meddela demonstranterna att deras samling var olaglig. 

Kort där på sköt de tårgas mot folksamlingen och runt klockan 22.00 sköt polisen varningsskott medan boenden i området skrek ”black cops” (svarta poliser, reds. anm) åt polisen. Slagorden har använts återkommande av demonstranterna i Hongkong och syftar till att polisen inte längre tjänar folket utan jobbar i stället för odefinierade ”mörka” krafter, enligt Foreign Policy