Polisen skojade om brottsoffer – fick kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Poliserna Viktor Adolphson och Johan Säfström arbetar som yttre befäl inom utryckningsverksamheten på Södermalm i Stockholm.
Den blankett som skapade upprörda känslor.

Ett skämt från polisen angående brottsanmälningar, där anmälare kategoriseras som "Grinolle", ledde till en storm av kritik på Twitter under onsdagsförmiddagen.

"Skämtar ni ofta om såna här saker?” frågade en person.

– Det är bara att ta bort det och be om ursäkt, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalm i Stockholm.

”Det nya tillägget i vårt anmälningssystem. Ett pilotprojekt på Södermalm”.

Så skrev poliserna Viktor Adolphson och Johan Säfström, som tillsammans driver det populära poliskontot YB Södermalm på Twitter, intill en bild på en fejkad anmälningsblankett med rubriken ”Lättkränkthetsrapport”.

På anmälningsblanketten finns frågor som ”Krävdes det en servett för tårarna?” riktade till brottsoffer, och svarsalternativ som ”Jag är en grinolle”, ”Jag är vek” och ”Jag är en idiot” under delen "Orsak till rapporten".

Det skämtsamma inlägget stötte snabbt på kritik från användare på Twitter.

"Ert sätt att vara lustiga?"

Flera användare menade att den här typen av skämt kan leda till att människor som utsätts för brott inte vågar anmäla av rädsla för att inte tas på allvar.

"Hur ska folk som råkar ut för hatbrott känna förtroende för er när ni lägger ut sånt här trams?” frågade sig en person.

"Är det här ert sätt att vara lustiga på? För mina skattepengar? Ni ska inte ironisera över folks oro eller upplevelser”, skrev en annan.

"Skämtar ni ofta om såna här saker?” frågade en tredje person.

De två poliserna underströk att det hela rörde sig om ett skämt, samt att skämt kopplade till det egna yrket förekommer på alla arbetsplatser och inom alla branscher.

"Ja. Att skämta om saker sker nog i de flesta yrken. Att folk reagerar våldsamt överdrivet på småsaker skämtar vi om. Det var även det blanketten skulle förmedla”, skrev man.

Missuppfattat skämt

Drygt en timme senare togs polisernas inlägg bort helt och hållet.

– Alltså, lappen är så överdriven att vi trodde att folk skulle se det uppenbara. Och den syftar inte på faktiska brott. Utan det man läser om i tidningarna ibland, som i går läste vi om någon kanelbulle i en påse för saffranbullar, så det är mer den typen av händelser, säger Viktor Adolphson och syftar på händelser där människor upprörs över små, vardagliga saker.

– Men nu var det många som koppade ihop det med att vi viftar bort hatbrott och riktiga brott och då blir skämtet kontraproduktivt, och då är det bara att ta bort det och be om ursäkt. För vi har ett av de största myndighetskontona på sociala medier och det får stor effekt när vi kliver snett. Om folk blir upprörda och det skapar ilska blir det kontraproduktivt, säger Viktor Adolphsson vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.