För en dryg vecka sedan strandade löneförhandlingarna mellan polismyndigheten och facket Polisförbundet. Därmed eskalerade ett redan utbrett missnöje i poliskåren till en ny nivå.
Efter samtal med en grupp kolleger kände Lisa Reventberg, polisinspektör i yttre tjänst på utryckningen i Stockholm, att det var nog.
– Jag ville få ut den här känslan som bubblar inom myndigheten och gick ut på en intern Facebookgrupp för poliser. Där frågade jag om det fanns intresse att skriva personliga brev, för att uttrycka den enskilde polisens perspektiv på problemen, berättar Lisa Reventberg.
Fick snabbt stor spridning
Idén fick genast fäste och riktlinjer sattes upp. Poliser skrev brev som den 2 november skulle skickas till rikspolischefen Dan Eliasson, partiledarna för riksdagspartierna och medier.
Sammanlagt kan det röra sig om tusentals brev som nu har postats i väg till högsta ort. Under måndagen har bilder på kuvert från poliser fått stor spridning på sociala medier.
När Expressen talar med Lisa Reventberg på eftermiddagen har hon skickat i väg tolv kuvert med samma brev. I brevet förklarar hon sitt missnöje över dåliga arbetsförhållanden i kombination med låg lön och dåligt gehör från polisledningen.
– Många unga i tjänst varken orkar eller har råd att fortsätta. Vi har ingen som helst löneutveckling. Det finns poliser i landet som efter 10 års yttre tjänst tjänar 24 700. Vi följer inte ens inflationen, säger hon och fortsätter:
Stöd från Polisförbundet
– Vi i yttre tjänst jobbar tre skift, alla timmar om dygnet året runt. Det sliter enormt mycket på kroppen och utsätter oss både för faror och hot till en hel förkastlig lön.
Aktionen som sker på personligt initiativ får stöd av Polisförbundets förbundsordförande Lena Nitz.
– Jag hoppas att det här blir en rejäl väckarklocka för polisledningen, säger hon och fortsätter:
– Det är omöjligt att få de resultat man eftersträvar från polisens stora omorganisation om man inte har sina medarbetare med sig. Och det har man inte i dag, säger Lena Nitz.
Kan leda till polisstrejk
Stämningen mellan polismyndigheten och kåren är upptrissad och facket har varslat att man "förbereder sig för konflikt". Om läget är oförändrat 1 oktober nästa år, då nuvarande avtalsperiod löper ut, kommer Polisförbundet att agera.
– Då kommer vi att vidta stridsåtgärder, och strejk är en åtgärd som man kan vidta, säger Lena Nitz.
Några brev har ännu inte kommit fram till rikspolischefen, och från ledningen vill man vänta till breven är lästa innan man lämnar några kommentarer.
– Det är svårt att kommentera något som fortfarande ligger på posten, säger Stephan Ray, presskontakt på polisens nationella mediecenter.