Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Sexköparna försätter sig i offerroll

Polisen Simon Häggström.

Foto: Privat

Här är SMS:et som fått många att reagera.

"Ni har förstört mitt liv".

Så löd sms:et från en manlig sexköpare till en av poliserna i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Meddelandet får nu många att reagera på Facebook.

– Sexköparna vill hela tiden försätta sig i en form av offerroll, men det är inte männen det är synd om, säger Simon Häggström, spanare.

Som spanare i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp arbetar Simon Häggström med att spana på och lagföra sexköpare. Ofta innebär ett eventuellt gripande av sexköparna att deras liv slås i spillror.

– Är man i en viss position och har ett visst anseende, köper sex och blir tagen – ja, då förstör man sitt liv. Det här brottet är så otroligt skambelagt, säger Simon Häggström.

Ofta vill sexköparna lägga skulden för brottet på någon annan, menar Häggström.

– Man har alltid en förklaring till varför man står där. Antingen skyller man på relationsproblem, att ens flickvän är gravid eller att det är vårt fel.

Han tror att det är ett sätt att bli fri från skuldkänslorna och skammen som brottet ofta medför. Det sistnämnda, att polisen får ta smällen, är mycket vanligt, säger Simon Häggström.

"I ärlighetens namn känns det inte"

Nyligen la Simon Häggström ut ett sms på Facebook som en av hans kolleger fått.

"Jag har fått ett brev hem. Min fru har lämnat lägenheten och hon vill inte bo med mig mer! Jag har redan köpt semesterbiljetter för 15000:- och hon vill inte resa med mig längre. Jag mår väldigt dåligt. Ni har förstört mitt liv" står det i sms:et.

– Vi brukar få alltifrån sms till telefonsamtal. Då har det oftast att göra med att ens fru, flickvän eller partner har fått reda på det. Alltifrån att man öppnat ett brev som kommit från polis eller åklagare, eller att ni journalister har ringt.

Tar ni åt er?

– Nu kanske jag låter cynisk, men i ärlighetens namn känns det inte så jättemycket. Vi möter ju inte bara männen utan kvinnorna som säljer sex också. När man gör det förstår man vilka som i själva verket är offer – och det är kvinnorna.

"Finns ett intresse"

Simon Häggström betonar dock att sexköparna får stöd från socialsekreterare och erbjuds terapi.

– Vi har sett att vissa män drabbas av sådana ångestattacker att de inte kan hantera det på egen hand. Så vi lämnar inte någon vind för våg. Vi informerar alla män om möjligheten till samtalsterapi och ser vi att någon mår väldigt dåligt ser vi till att de får kontakt med den här verksamheten.

Sms:et till hans kollega har väckt känslor bland följarna på Facebook. Flera är förvånade över att sexköpare skyller ifrån sig – och engagerar sig i debatten.

Inlägget har fått stor spridning på Facebook.

– Det finns ett intresse bland allmänheten kring den här frågan. Prostitution är en sådan sak som alla har en åsikt om.