Trots tidigare satsningar ökar hatbrotten. Foto: Christer Wahlgren
Trots tidigare satsningar ökar hatbrotten. Foto: Christer Wahlgren

Polisen satsar på att lösa fler hatbrott

Publicerad

Hatbrotten har ökat de senaste fem åren, trots polisens försök att vända den mörka trenden.

Nu ska polisen lägga ännu mer resurser på att klara upp fler hatbrott.

Antalet anmälda hatbrott ökade med nästan 20 procent under fem år till och med 2014, då 6 270 polisanmälningar gjordes.

Absolut vanligast, mer än två av tre fall, är hatbrott med främlingsfientliga eller rasistiska motiv, enligt Brå. Enligt den senaste statistiken från Brå ledde bara en av tjugo anmälningar till åtal eller strafföreläggande år 2013.

Under förra året rapporterade polisens utredare att kompetensen för att hantera hatbrott varierar och att utbildningsinsatser inte gett resultat.

Utredningar har brustit och många som anmält hatbrott upplever att de blir dåligt bemötta. Enligt rikspolischefen Dan Eliasson var det en bidragande orsak till att många inte anmäler.

"Till konkret handling"

Nu uppger polisen att man under året ska stärka arbetet för demokratiska rättigheter, med målet att klara upp fler hatbrott och straffa fler förövare.

– Det viktiga är att regionerna under det här året omsätter de riktlinjer och handlingsplaner som tagits fram regionalt till konkret handling, säger Eva Sund, projektledare för det strategiska initiativet grundläggande fri- och rättigheter på NOA, i ett pressmeddelade på polisens hemsida.

Flera förslag

Sedan tidigare har särskilda hatbrottsgrupper bildats i storstadsregionerna.

Men ett antal nya förslag har lämnats i en slutrapport till rikspolischefen Dan Eliasson i slutet av 2015. Bland annat ska skyddet för hatbrottsutsatta utvecklas och konkreta regionala handlingsplaner införas.

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, ska innan den 1 maj ta fram en handlingsplan för hur arbetet med hatbrott kan "föras in i polisens ordinarie linjearbete". NOA ska även samordna och följa upp arbetet mot hatbrott i polisregionerna.

Expressen söker projektledaren Eva Sund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag