Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen säger nej till folksamlingar

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Bilden tagen vid en Bob Hund-konsert i Helsingborg.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Polisen säger nej till folksamlingar.Foto: Niklas Emmoth / Colourbox

Polisen säger nej till förslaget om större publik vid vissa evenemang, skriver Sveriges radio

Myndigheten menar att man saknar resurserna som krävs för att se till att reglerna följs. 

Under fredagen rapporterades ett nytt dödsfall på grund av corona – totalt 5 821 döda.

Regeringen vill lätta upp förbudet om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för evenemang där det finns sittplatser, exempelvis konserter. Folkhälsomyndigheten sa i går att man kan lätta på taket för folksamlingar upp till 500 personer för vissa arrangemang förutsatt att man kan ha minst en meters mellanrum. Men polisen säger nej. 

Myndigheten menar att det blir problem med att man ändrar reglerna för vissa evenemang och tillställningar jämfört med andra. Exempelvis kan det bli lättnader för en danstillställning på en restaurang men inte för ett lopp i skogen, vilket polisen menar är svårbegripligt, skriver Sveriges radio. 

Vill sen en successiv höjning 

I sitt svar till regeringen skriver polisen att man inte heller har de juridiska möjligheterna att kontrollera att sätta upp vilkor för hur man ska arrangera exempelvis en konsert smittsäkert Man skriver också att man inte kommer ha någon möjlighet att genomföra någon tillsyn för att se så att reglerna efterföljs. Man varnar också för att regelverkat kan bli svårtillämpat och snårigt. Polisen är också orolig för hur det här kan komma att påverka förtroendet för myndigheten då man inte kommer att kunna leva upp de krav som ställs på polisen. 

Polisen skriver att man i stället vill se en generell successiv höjning av antal deltagare som tillåts.

Se också:

Udda fall – majoriteten har inte smittats flera gånger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.