Polisen rustar för nya upplopp och attacker

Det är ett knappt dygn sedan ett 30-tal ungdomar gillrade en fälla för polisen
Foto: Åsa Asplid
De lockade dit polisen genom att bränna bildäck – sedan attackerade de dem med gatsten.
Foto: Evelina Dahlberg
De brända resterna av bildäck har sotat ner hela vägbanan bakom Brunnsängs centrum i Södertälje.
Foto: Evelina Dahlberg
et luktar fortfarande brandrök i luften på lördagseftermiddagen och i en närliggande byggnad sitter plywood i fönstren efter att glasrutorna krossats.
Foto: Evelina Dahlberg
"Jag är så förbannad över att folk inte ska kunna gå ut och känna sig trygga", säger Harriet Alm, 58, som jobbar natt i hemvården.
Foto: Åsa Asplid
Stationsbefälet Johan Sjöholm har haft ett möte där de har gått igenom hur resurserna ska omfördelas under kvällen för att förhindra fler attacker från ungdomsgängen.
Foto: Evelina Dahlberg
1 / 7

SÖDERTÄLJE. De lockade dit polisen genom att bränna bildäck – sedan attackerade de dem med gatsten.

Nu rustar Södertäljepolisen för ännu en natt med nya upplopp.

– Jag är så förbannad över att folk inte ska kunna gå ut och känna sig trygga, säger Harriet Alm, 58, som jobbar natt i hemvården.

De brända resterna av bildäck har sotat ner hela vägbanan bakom Brunnsängs centrum i Södertälje. Det luktar fortfarande brandrök i luften på lördagseftermiddagen och i en närliggande byggnad sitter plywood i fönstren efter att glasrutorna krossats.

– När vi kom hit i morse låg gatstenarna som de kastade fortfarande kvar, säger en kvinna som vill vara anonym.

Det är ett knappt dygn sedan ett 30-tal ungdomar gillrade en fälla för polisen här. Larmet kom strax efter klockan 21 på fredagskvällen.

– Det kom larm om att det var ett ungdomsgäng som sprang runt och slog sönder fönster och även att de tänt någon form av eld på en gata, säger Johan Sjöholm, stationsbefäl vid polisen i Södertälje.

En polis fick glassplitter i ögat

När hans kolleger kom till platsen var situationen värre än de anat – ett helt däckupplag som placerats över vägen stod i lågor.

– När första patrull kör igenom de här däckshögarna och röken så blir de ganska omgående påkastade med gatsten och bangers. En av stenarna krossar framrutan på radiobilen med följd att en kollega fick glassplitter i ögat, säger Johan Sjöholm.

Några kilometer längre bort är ännu en plats täckt av svart sot och krossat glas. Här brann fem bilar på fredagskvällen.

De utbrunna vraken står på lördagseftermiddagen kvar på den lilla parkeringsplatsen utanför flerfamiljshuset i stadsdelen Ronna. En ung man och hans lilla systerson går runt och inspekterar en av bilarna som ägs av mannens svåger.

– Det är så jävla onödigt. Och barnvagnen och bilbarnstolen som var i bilen är helt förstörda. Hur kan man tända eld på en bil där man ser att det står en barnvagn? säger mannen.

Samtidigt rustar polisen för att förhindra nya upplopp.

När Expressen träffar stationsbefälet Johan Sjöholm utanför polishuset i Södertälje på lördagseftermiddagen har han precis avslutat ett möte där han och kollegerna gått igenom hur resurserna ska omfördelas under kvällen för att förhindra fler attacker från ungdomsgängen.

– Vi har ett visst utökat personaluttag. Sen finns det möjligheter att ta ner resurser från andra delar av länet också, säger Johan Sjöholm.

"Ofta stökigt här"

Men i Brunnsängs centrum är många ändå oroliga för sin trygghet.

Harriet Alm bor ett stenkast från platsen där ungdomarna anföll polisen. Hon arbetar natt inom hemvården och är därför tvungen att ofta röra sig i området under dygnets mörka timmar.

– Det är ofta stökigt här så jag är inte förvånad över att det här händer. Men jag är så förbannad över att folk inte ska kunna gå ut och känna sig trygga, säger Harriet Alm.

Hon fortsätter:

– Inget har hänt mig, jag brukar försöka gå andra vägar - men flera av de äldre jag jobbar med vågar inte ens gå till affären på kvällen.

Haider Sabah, 37, driver en spel- och tobaksbutik i Brunnsängs centrum. Han ser ofta hur ungdomar drar runt och slår sönder saker i området.

– De har slagit sönder busshållplatsen, butiksfönster, saker som varit värre än det som hände nu. Det är fruktansvärt, man blir orolig, säger han.

"Blev glada och kastade mer sten"

Glasjouren kommer till byggnaden som fick sina rutor krossade. Det är ett kommunalt boende för psykiskt sjuka människor och när gatstenarna började hagla mot entrén under fredagskvällen blev många rädda. Reaktionen triggade ungdomsgänget.

– När de fick klart för sig att det faktiskt fanns folk där inne blev de glada och började kastade ännu mer sten. Det var nog ren tur att inga fler blev skadade, säger Johan Sjöholm.

En 17-årig pojke greps i samband med upploppet. Han är anhållen misstänkt för våldsamt upplopp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.