Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen rustar för nya upplopp i Tensta

Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson

Nu rustar polisen för nya upplopp i Tensta – en speciell kommendering ska finnas på plats under lördagskvällen.

Motivet till stenkastningarna mot polisen kan vara den räd mot misstänkt kriminella som genomförts i Tensta, enligt polisen.

Bland annat har de slagit till mot knarkhandeln i centrum och beslagtagit vapen.

Ungdomsgänget, ett 40-tal maskerade personer, var förberedda och väntade på polispatrullen som ryckte ut till Tensta vid åttatiden på fredagskvällen.

Poliserna möttes av stenprojektiler.

– Då avlossades ett varningsskott. När stenkastningen inte upphörde avlossades ytterligare ett varningsskott, säger Kia Samrell, presstalesman för polisen region Stockholm.

Polisen eller poliserna har förhörts om varningsskotten.

Efter en stund fick poliserna förstärkning av ytterligare patruller. De dök även upp olika frivilligorganisationer och enskilda frivilliga som bidrog till att lugna ned stämningen.

Vid niotiden på lördagskvällen var det lugnt i området, enligt polisen.

Polisen har upprättat tre anmälningar om våldsamt upplopp.

De tillbakavisar tidigare uppgifter om att ungdomarna ska ha använt sig av molotov-cocktails.

– Det har inte förekommit något sådant. Däremot har det beslagtagits brandfarlig lättantändlig vätska, säger Kia Samrell.

Närpolisen på södra Järva skriver i en kommentar att stenkastningen sannolikt beror på flera ingripanden under veckan, som har fått kriminella i Tensta att känna sig trängda. Det handlar bland annat om tillslag mot knarkhandeln i centrum, ingripanden mot fordon och beslag av vapen som gömts i olika fastigheter.

I en Facebookuppdatering tas ett enskilt ingripande upp som orsak till upploppen.

Det handlar om en person som polisen skulle gripa i torsdags. Polisen ska ha krossat rutan till portdörren – trots att boende erbjöd sig att låsa upp porten åt dem.

De ska sedan ha tagit med sig familjemedlemmar till den misstänkte, ha fört in dem i en bil och sedan ha kört i väg, enligt uppdateringen.

– Det är inget som jag känner till, säger Kia Samrell.

Stationsbefälet i Västerort bekräftar att en speciell kommendering med ett antal poliser kommer att finnas på plats i Tensta under lördagskvällen.

– Vi kommer naturligtvis att finnas på plats och försöka se till att våra medborgare får en lugn kväll, säger Kia Samrell.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!