Foto: Lisa MattissonFoto: Lisa Mattisson
 Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa MattissonFoto: Lisa Mattisson
 Foto: Lisa Mattisson

Polisen rustar för nya upplopp i Tensta

Publicerad

Nu rustar polisen för nya upplopp i Tensta – en speciell kommendering ska finnas på plats under lördagskvällen.

Motivet till stenkastningarna mot polisen kan vara den räd mot misstänkt kriminella som genomförts i Tensta, enligt polisen.

Bland annat har de slagit till mot knarkhandeln i centrum och beslagtagit vapen.

Ungdomsgänget, ett 40-tal maskerade personer, var förberedda och väntade på polispatrullen som ryckte ut till Tensta vid åttatiden på fredagskvällen.

Poliserna möttes av stenprojektiler.

– Då avlossades ett varningsskott. När stenkastningen inte upphörde avlossades ytterligare ett varningsskott, säger Kia Samrell, presstalesman för polisen region Stockholm.

Polisen eller poliserna har förhörts om varningsskotten.

Efter en stund fick poliserna förstärkning av ytterligare patruller. De dök även upp olika frivilligorganisationer och enskilda frivilliga som bidrog till att lugna ned stämningen.

Vid niotiden på lördagskvällen var det lugnt i området, enligt polisen.

Polisen har upprättat tre anmälningar om våldsamt upplopp.

De tillbakavisar tidigare uppgifter om att ungdomarna ska ha använt sig av molotov-cocktails.

– Det har inte förekommit något sådant. Däremot har det beslagtagits brandfarlig lättantändlig vätska, säger Kia Samrell.

Närpolisen på södra Järva skriver i en kommentar att stenkastningen sannolikt beror på flera ingripanden under veckan, som har fått kriminella i Tensta att känna sig trängda. Det handlar bland annat om tillslag mot knarkhandeln i centrum, ingripanden mot fordon och beslag av vapen som gömts i olika fastigheter.

I en Facebookuppdatering tas ett enskilt ingripande upp som orsak till upploppen.

Det handlar om en person som polisen skulle gripa i torsdags. Polisen ska ha krossat rutan till portdörren – trots att boende erbjöd sig att låsa upp porten åt dem.

De ska sedan ha tagit med sig familjemedlemmar till den misstänkte, ha fört in dem i en bil och sedan ha kört i väg, enligt uppdateringen.

– Det är inget som jag känner till, säger Kia Samrell.

Stationsbefälet i Västerort bekräftar att en speciell kommendering med ett antal poliser kommer att finnas på plats i Tensta under lördagskvällen.

– Vi kommer naturligtvis att finnas på plats och försöka se till att våra medborgare får en lugn kväll, säger Kia Samrell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag