Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen röjde informatör – lever nu under dödshot

Polisen röjde informatören ”Eriks” identitet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

”Erik” var hemlig polisinformatör och delade med sig av underrättelseinformation om ett mord.

Men polisen röjde hans identitet – något som avslöjas i hemliga inspelningar som Aftonbladet tagit del av.

I dag lever han gömd med sin familj.

Efter mordet på en 34-årig man i Eskilstuna 2018 gick ”Erik”, som egentligen heter något annat, till polisen. Han har tidigare dömts till långa fängelsestraff men var vid den här tiden informatör åt polisen.

Nu hade mördaren erkänt brottet för honom, berättar han i ”200 sekunder”. Polismannen han pratade med lovade att informationen skulle hållas hemlig.

Ändå röjdes Eriks riktiga identitet i samband med hovrättsförhandlingen, något som VLT tidigare har kunnat avslöja.

Uppgifterna hade, enligt Aftonbladet, då spridits inom polisen och till slut nått åklagaren. Erik spelade själv in samtal med åklagare och polis efter händelsen.

– Det är så ditt namn har kommit fram från början, till utredarna. Sedan efterhand togs det beslut på polisen att jag skulle få reda på det här. Jag försökte hålla dig utanför så länge det bara gick, säger kammaråklagare Anna Asklöf i inspelningen.

Enligt polisens utredare rör det sig om ett misstag.

– Normalt sett är det inte så att den här informationen når åklagare och att den används i huvudförhandlingen. Det är första gången, det här är ett misstag som har skett inom polisen, säger utredaren i inspelningen

Åklagare Anna Asklöf säger nu till tidningen att hon inte vet om Erik var informatör och hänvisar frågor om hans situation till polisen. Polismannen som spred uppgiften har inte ställt upp på en intervju men har i förhör sagt att han kände sig pressad att delge informationen.

Erik och hans familj lever i dag gömda.

– Pressen att ständigt ha ett mordhot över sig tär ju på en. Att någon ska skada mina barn, mina släktingar, säger han i ”200 sekunder”.


Se också:

Så många brott anmäldes i Sverige 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.