Polisen: "Provet har den bästa matchning som går att få"

Publicerad
Uppdaterad
De DNA-prov som tagits på misstänkte Hagamannen Niklas Lindgren, 33, har den bästa matchning som går att få.
- SKL:s värderingsskalan går mellan -4 och +4. Den här matchningen är en +4, säger John Forsberg som är presstalesman på Umeåpolisen till Expressen.se.
DNA-provet från den misstänkte Niklas Lindgren matchar bevisningen, enligt SKL.
Enligt SKL innebär det "möjligheten att andra aktuella hypoteser är sanna bedöms i praktiken som utesluten", uppger John Forsberg. I praktiken är det därmed uteslutet att någon annan person än Niklas Lindgren kan ha exakt samma DNA. Polisen har DNA-prover från flera av de brott Niklas Lingren misstänks ha begått. John Forsberg på Umeåpolisen vill inte gå in närmre på vilket eller vilka av proverna +4-matchningen gäller.

Polisens sak att kommentera

Tore Olsson, biträdande laboratoriechef på SKL, vill heller inte kommentera fallet. - Det är polisens sak. Vi kommenterar aldrig fall under pågående förundersökning, säger han till Expressen.se. Niklas Lindgren sitter häktad misstänkt för flera grova överfall på kvinnor i Umeå.
 • Texten uppdateras inom kort.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag