Simon Lindberg är ledare för NMR, som av polisen beskrivs som den högerextrema organisation som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet. Därför nekade polisen vapentillstånd till hans fru Linnéa Lindberg, som också är medlem i NMR. Foto: Sven LindwallSimon Lindberg är ledare för NMR, som av polisen beskrivs som den högerextrema organisation som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet. Därför nekade polisen vapentillstånd till hans fru Linnéa Lindberg, som också är medlem i NMR. Foto: Sven Lindwall
Simon Lindberg är ledare för NMR, som av polisen beskrivs som den högerextrema organisation som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet. Därför nekade polisen vapentillstånd till hans fru Linnéa Lindberg, som också är medlem i NMR. Foto: Sven Lindwall
På tisdag samlas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för förstamajdemonstrationer i Boden och Ludvika. Foto: SEAN COHEN / POLARIS/IBL POLARISPå tisdag samlas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för förstamajdemonstrationer i Boden och Ludvika. Foto: SEAN COHEN / POLARIS/IBL POLARIS
På tisdag samlas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för förstamajdemonstrationer i Boden och Ludvika. Foto: SEAN COHEN / POLARIS/IBL POLARIS

Polisen plockar av nazisterna deras vapen: "Största hotet"

Publicerad

En ”militant nazistisk organisation” med en ”fascination för skjutvapen” och som är ”det största hotet mot Sveriges inre säkerhet”.

Polisen plockar nu av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen deras jaktvapen.

I besluten jämförs NMR med det kriminella MC-gänget Bandidos.

– Äcklig jävla folkförrädare, säger nazistledaren Simon Lindberg till Expressen.

På tisdag samlas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för förstamajdemonstrationer i Boden och Ludvika - två kommuner där de ställer upp i valet i höst. NMR har sökt och fått tillstånd till demonstrationerna av polisen men Expressen kan nu visa hur en annan del av myndighetens tillståndsverksamhet slagit ned på nazisterna på senare tid.

I flera ärenden har polisen nekat eller dragit in nazisternas tillstånd att inneha vapen. Redan 2016 nekades Jimmy Andersson tillstånd för två kulgevär och ett hagelgevär. Polisen - och förvaltningsrätten som fastslog polisens beslut - pekade på Anderssons kriminalitet, där han dömts för olaga hot, brott mot knivlagen, hets mot folkgrupp och flera fall av misshandel.

”Nödvändigheten att beväpna sig”

I beslutet att neka Andersson betonas också att NMR har förespråkat ”väpnad kamp och revolution”, och att revolutionstanken hålls vid liv genom en ”militärisk framtoning” och en ”fascination för skjutvapen”. Dessutom har ”flera personer i ledande ställningar talat om nödvändigheten att beväpna sig.”

När Expressen ställer frågor till Andersson om det nekade vapentillståndet säger han:

– Du jobbar för en riktig jävla sionistisk skittidning. Varför skulle jag hjälpa dig med att svara på frågor.

Jimmy Andersson. NMR-ledare i Västsverige, nekades vapentillstånd av polisen.

För drygt två veckor sedan fastslog Högsta förvaltningsdomstolen polisens beslut att neka Linnéa Lindberg vapentillstånd. Lindberg är tidigare ostraffad men nekades tillstånd på grund av att hon är medlem i NMR och gift med ledaren Simon Lindberg:

”I organisationen har Simon i egenskap av ledare ett betydande inflytande och nära kontakter med flertalet våldsdömda och våldsbejakande individer som varit inblandade i flera våldsdåd under närliggande år”, skriver polisen i sitt beslut.

”Största hotet mot Sveriges inre säkerhet”

Förvaltningsrätten beskrev också i sin dom NMR som ”en högerextrem militant nazistisk organisation och som har bedömts vara den högerextrema organisation som utgör det största hotet mot mot Sveriges inre säkerhet.”

Rätten stöder sig på polisens utlåtande om beslutet att inte bevilja vapentillstånd. 

Expressen har sökt Linnéa Lindberg. Hennes ombud, biträdande juristen Erik Eckersund, säger till Expressen:

– Jag har inga kommentarer angående det här fallet, säger han och hänvisar i ett mejl till Lindbergs inlagor till domstolarna.

 

LÄS MER: NMR kan störa det svenska valet – med propaganda från Ryssland

 

I målet mot Linnéa Lindberg hänvisade polisen till ett tidigare mål där en ostraffad Bandidosmedlem nekades vapentillstånd. Myndigheten - och domstolarna - ansåg att den kriminella miljö som Bandidosmannen befann sig i var tillräckligt för att han inte ska få ha vapen.

Jämförelsen med det kriminella MC-gänget återkommer också i ett mål som nu överklagats till kammarrätten. Det gäller NMR-mannen William Börjesson som förra sommaren fick sina jaktvapen omhändertagna av polisen. Polisen motiverar sitt agerande med att i den miljö som Börjesson ”vistas i medför att vapen kan komma att missbrukas”.

”Äcklig jävla folkförrädare”

När Expressen på telefon ställer frågor till Börjesson om vapentillståndet så lägger han på luren. I sina inlagor till domstolarna lyfter han fram att NMR i sin så kallade aktivisthandbok utesluter medlemmar som ägnar sig åt att planera och genomföra ”offensiva våldshandlingar”. Börjesson undviker däremot att berätta att det i samma aktivisthandbok står att ”den som tar till vapen och agerar har den eviga rätten på sin sida, även om några småborgerliga veklingar skulle påstå det motsatta.”

Börjesson menar också att det skulle vara en inskränkning av föreningsfriheten att neka honom vapen på grund av medlemskapet i NMR.

NMR-mannen William Börjesson fick sina jaktvapen omhändertagna av polisen.

Joakim Norenhag är jurist och processutvecklare för vapen på polisens rättsavdelning. Han skriver i en mejlkommentar till Expressen:

”Svensk vapenlagstiftning är mycket restriktiv - att inneha skjutvapen är ingen medborgerlig rättighet utan en förmån som en person kan få om kraven i lagstiftningen är uppfyllda. En grundläggande förutsättning är att sökanden bedöms lämplig att inneha skjutvapen. Denna bedömning inskränker således inte på föreningsfriheten utan är endast relevant för frågan om personen kan meddelas tillstånd att inneha skjutvapen.”

När Expressen pratar med NMR-ledaren Simon Lindberg så vill han inte svara på frågor om de nekade vapentillstånden. Han kallar Expressens reporter för ”äcklig jävla folkförrädare” innan han lägger på luren.

 

FÖRTYDLIGANDE: I tidigare rubrik tillskrevs ett uttalande om NMR polisen. Men i texten ingick uttalandet i ett citat ur en dom från Förvaltningsrätten. Rätten baserade dock sitt beslut på ett utlåtande från polisen, vilket nu är förtydligat i texten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag