Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen plockar av nazisterna deras vapen: "Största hotet"

Simon Lindberg är ledare för NMR, som av polisen beskrivs som den högerextrema organisation som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet. Därför nekade polisen vapentillstånd till hans fru Linnéa Lindberg, som också är medlem i NMR.
Foto: Sven Lindwall
På tisdag samlas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för förstamajdemonstrationer i Boden och Ludvika.
Foto: SEAN COHEN / POLARIS/IBL POLARIS

En ”militant nazistisk organisation” med en ”fascination för skjutvapen” och som är ”det största hotet mot Sveriges inre säkerhet”.

Polisen plockar nu av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen deras jaktvapen.

I besluten jämförs NMR med det kriminella MC-gänget Bandidos.

– Äcklig jävla folkförrädare, säger nazistledaren Simon Lindberg till Expressen.

På tisdag samlas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för förstamajdemonstrationer i Boden och Ludvika - två kommuner där de ställer upp i valet i höst. NMR har sökt och fått tillstånd till demonstrationerna av polisen men Expressen kan nu visa hur en annan del av myndighetens tillståndsverksamhet slagit ned på nazisterna på senare tid.

I flera ärenden har polisen nekat eller dragit in nazisternas tillstånd att inneha vapen. Redan 2016 nekades Jimmy Andersson tillstånd för två kulgevär och ett hagelgevär. Polisen - och förvaltningsrätten som fastslog polisens beslut - pekade på Anderssons kriminalitet, där han dömts för olaga hot, brott mot knivlagen, hets mot folkgrupp och flera fall av misshandel.

”Nödvändigheten att beväpna sig”

I beslutet att neka Andersson betonas också att NMR har förespråkat ”väpnad kamp och revolution”, och att revolutionstanken hålls vid liv genom en ”militärisk framtoning” och en ”fascination för skjutvapen”. Dessutom har ”flera personer i ledande ställningar talat om nödvändigheten att beväpna sig.”

När Expressen ställer frågor till Andersson om det nekade vapentillståndet säger han:

– Du jobbar för en riktig jävla sionistisk skittidning. Varför skulle jag hjälpa dig med att svara på frågor.

Jimmy Andersson. NMR-ledare i Västsverige, nekades vapentillstånd av polisen.

För drygt två veckor sedan fastslog Högsta förvaltningsdomstolen polisens beslut att neka Linnéa Lindberg vapentillstånd. Lindberg är tidigare ostraffad men nekades tillstånd på grund av att hon är medlem i NMR och gift med ledaren Simon Lindberg:

”I organisationen har Simon i egenskap av ledare ett betydande inflytande och nära kontakter med flertalet våldsdömda och våldsbejakande individer som varit inblandade i flera våldsdåd under närliggande år”, skriver polisen i sitt beslut.

”Största hotet mot Sveriges inre säkerhet”

Förvaltningsrätten beskrev också i sin dom NMR som ”en högerextrem militant nazistisk organisation och som har bedömts vara den högerextrema organisation som utgör det största hotet mot mot Sveriges inre säkerhet.”

Rätten stöder sig på polisens utlåtande om beslutet att inte bevilja vapentillstånd. 

Expressen har sökt Linnéa Lindberg. Hennes ombud, biträdande juristen Erik Eckersund, säger till Expressen:

– Jag har inga kommentarer angående det här fallet, säger han och hänvisar i ett mejl till Lindbergs inlagor till domstolarna.


LÄS MER: NMR kan störa det svenska valet – med propaganda från Ryssland


I målet mot Linnéa Lindberg hänvisade polisen till ett tidigare mål där en ostraffad Bandidosmedlem nekades vapentillstånd. Myndigheten - och domstolarna - ansåg att den kriminella miljö som Bandidosmannen befann sig i var tillräckligt för att han inte ska få ha vapen.

Jämförelsen med det kriminella MC-gänget återkommer också i ett mål som nu överklagats till kammarrätten. Det gäller NMR-mannen William Börjesson som förra sommaren fick sina jaktvapen omhändertagna av polisen. Polisen motiverar sitt agerande med att i den miljö som Börjesson ”vistas i medför att vapen kan komma att missbrukas”.

”Äcklig jävla folkförrädare”

När Expressen på telefon ställer frågor till Börjesson om vapentillståndet så lägger han på luren. I sina inlagor till domstolarna lyfter han fram att NMR i sin så kallade aktivisthandbok utesluter medlemmar som ägnar sig åt att planera och genomföra ”offensiva våldshandlingar”. Börjesson undviker däremot att berätta att det i samma aktivisthandbok står att ”den som tar till vapen och agerar har den eviga rätten på sin sida, även om några småborgerliga veklingar skulle påstå det motsatta.”

Börjesson menar också att det skulle vara en inskränkning av föreningsfriheten att neka honom vapen på grund av medlemskapet i NMR.

NMR-mannen William Börjesson fick sina jaktvapen omhändertagna av polisen.

Joakim Norenhag är jurist och processutvecklare för vapen på polisens rättsavdelning. Han skriver i en mejlkommentar till Expressen:

”Svensk vapenlagstiftning är mycket restriktiv - att inneha skjutvapen är ingen medborgerlig rättighet utan en förmån som en person kan få om kraven i lagstiftningen är uppfyllda. En grundläggande förutsättning är att sökanden bedöms lämplig att inneha skjutvapen. Denna bedömning inskränker således inte på föreningsfriheten utan är endast relevant för frågan om personen kan meddelas tillstånd att inneha skjutvapen.”

När Expressen pratar med NMR-ledaren Simon Lindberg så vill han inte svara på frågor om de nekade vapentillstånden. Han kallar Expressens reporter för ”äcklig jävla folkförrädare” innan han lägger på luren.


FÖRTYDLIGANDE: I tidigare rubrik tillskrevs ett uttalande om NMR polisen. Men i texten ingick uttalandet i ett citat ur en dom från Förvaltningsrätten. Rätten baserade dock sitt beslut på ett utlåtande från polisen, vilket nu är förtydligat i texten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.