Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen om skjutningarna: ”Sverige har tappat greppet”

Politikern menar att gangsterkulturen spridit sig till mindre städer.
Den 23 maj avled en 25-årig man efter en skottlossning i Eskilstuna. Polisen i region Öst bjöd fyra dagar senare in till en pressuppkoppling för att prata om utredningsarbetet samt trygghetsskapandet i staden.
Foto: OLLE SPORRONG
Enligt Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland, beror skjutvapenvåldet bland annat om att många unga män befinner sig på en liten yta samtidigt som de försöker bedriva en narkotikamarknad.
Foto: OLLE SPORRONG
Oscar Nissfolk, biträdande chef för lokalpolisområde Eskilstuna, bekräftade under pressuppkopplingen att 15 av landets hittills 145 skjutningar har ägt rum i Eskilstuna.
Foto: PRESSBILD/POLISEN

Var tionde skjutning i Sverige i år har ägt rum i Eskilstuna.

Nu jobbar polisen i region Öst vidare med arbetet för att slå tillbaka mot det dramatiskt ökande skjutvapenvåldet.

– Sverige har tappat greppet, säger Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland.

Polisen i region Öst anordnade en presskonferens under fredagseftermiddagen med anledning av skjutningarna i Eskilstuna. Detta efter att en man i 25-årsåldern avled i samband med en skottlossning i Eskilstuna i måndags. 

Polisen uppgav under fredagen att en 17-årig man har gripits i ärendet.

Trots misstankarna om att mordet ska vara en del av den pågående gängkonflikten i Eskilstuna, berättade Oscar Nissfolk, biträdande chef för lokalpolisområde Eskilstuna, att polisen i nuläget inte gör några direkta kopplingar till konflikten.

Mordet är det senaste av totalt 15 skjutningar i Eskilstuna i år, varav sex av dessa skett under den senaste månaden. Den drastiska siffran har passerat de sex skjutningarna som ägde rum i staden vid samma tid förra året.

Ett nationellt problem

Christoffer Bohman, Södermanlands chef för utredningssektionen, berättade under presskonferensen att det ökade skjutvapenvåldet i Eskilstuna bland annat beror på att många unga män befinner sig på en liten yta. Detta sätter press på den pågående narkotikamarknaden, vilket kan skapa konflikter inom eller mellan kriminella gäng.

Bohman konstaterade att skjutvapnet dock inte är ett problem inom Eskilstuna, utan att det är en nationell kris.

– Sverige har tappat greppet om skjutningarna, det ser vi på decennier av misslyckande i samhället. Det är inget specifikt för Eskilstuna, vi ser det på många håll i landet.

Tre personer sköts till döds – inom loppet av fyra dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.