Gäng till attack mot poliser – kastade molotovcocktails

Kaosscener i bland annat Växjö i natt.
Det brann i Hammarbyhöjden i Stockholm under nyårsnatten.
Foto: LÄSARBILD
Nyårsfyrverkerier i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Bråk, rattfylleri, rån, knivskärning, brand, mordförsök – och raketer avfyrade mot polisen i bland annat Husby, Borlänge, Borås och Kristianstad.

I Växjö omhändertog polisen två personer för fylleri – och blev då attackerade av ett 15-tal personer som kastade molotovcocktails mot poliserna och deras fordon.

Det blev ett par stökiga första timmar på det nya decenniet för polisen runtom i landet. När man åkte på larm möttes man av motstånd på flera håll i form av bland annat raketskjutningar. 

Vid 23-tiden larmades polisen till ett område i Växjö efter att räddningstjänsten upplevt det som oroligt på platsen. 

– Två personer omhändertogs för fylleri, och då gick ett 15-tal personer till angrepp mot polisen med molotovcocktails, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen i Region Syd.

Brandbomberna briserade nära poliserna och deras fordon, men det blev varken personskador eller materiella skador. 

– En polis fick lite brandfarlig vätska över sina kläder, men inget mer än så, säger Evelina Olsson. 

Gärningsmännen försvann från platsen innan man hunnit gripa någon, men en anmälan om våldsamt upplopp och försök till grov misshandel upprättas. 

I Kalmar hade den nya lagen blåljussabotage bara gällt en timme in på det nya året innan polisen fick skriva en första anmälan. 

– En person hade krossat en ruta på en polisbil, så man grep honom på plats. 

Även i Dalarna möttes polisen av raketbeskjutning. Det var strax efter 00:30 som polisen åkte på ett larm om en brand på en balkong, då man på plats möttes av stenkastning och raketbeskjutning. 

– En polis blev träffad av en sten, men ska ha klarat sig utan skador, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen till Dalarnas tidningar.

Väst fick in 500 larm

Polisen i region Väst fick hantera en stor mängd larm. Under natten fick man in omkring 500 stycken, varav en stor del var alkoholrelaterade brott. 

– Vi har inte varit sysslolösa direkt, säger vakthavande befäl Ann-Christin Löfstrand vid 06-tiden på nyårsdagsmorgon. 

– Det har varit raketer och smällare, misshandel, fylleri, bråk. Det har varit väldigt många larm. 

Ett sextiotal personer hade behövt omhändertas för fylleri, och Ann-Christin Löfstrand menar att den siffran nog inte är färdigräknad. 

I Stockholmsregionen var det dock lugnare än vanligt. 

– Det är mycket folk i rörelse, men det är inget som sticker ut. Men om utvecklingen blir den samma som tidigare år, så brakar det loss en bit efter tolvslaget, sa presstalesperson Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Efter tolvslaget fortsatte natten vara relativt lugn i Stockholmsområdet, även om polisen fick hantera en hel del fylleri och bråk. Vissa händelser stack dock ut:

Strax efter tolvslaget larmades polis till Husby efter att inringare sagt att de fått fyrverkerier riktade mot sig. När polisen kom till platsen blev även de beskjutna med raketer och smällare. Ingen polis skadades, men en polisbil fick en ruta krossad. Två personer omhändertogs och en anmälan om försök till grov misshandel alternativt blåljussabotage upprättades. 

Under natten mötte en patrull en kvinna som uppgav att hon blivit våldtagen utomhus i närheten av Kungsträdgården i centrala Stockholm. Ingen person är gripen.

– Kvinnan fördes till sjukhus och en anmälan om våldtäkt upprättades, säger presstalesperson Towe Hägg vid polisen i Stockholm.

Mordförsök på två unga män i Åkersberga

I Skåne och Blekinge län var det också en relativt lugn nyårsnatt jämfört med tidigare år. I Malmö fick dock 30 personer omhändertas enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. 

På Gamlegården i Kristianstad var det desto stökigare under nyårsaftonskvällen. 

– Vi fick larm om att man skjutit fyrverkerier på ett vårdslöst sätt, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Väl på plats fick polisen avvisa tre personer. Även senare under kvällen hade polisen närvaro i området då en container och en personbil satts i brand, och polisen möttes då av fyrverkeribeskjutning. 

Bland det allvarligaste som hände under nyårsnatten var flera mordförsök med kniv involverade i. Under tidiga nyårsaftonskvällen hittades två unga män utomhus med stickskador i bålen.

Vid 23-tiden spårade en ungdomsfest i Östhammar utanför Uppsala ur och en 18-årig man misshandlas av en jämnårig man. Den misshandlade fördes medvetslös till sjukhus och den misstänkte gärningsmannen är gripen. Läget för den skadade är oklart.

I Vinslöv norr om Hässleholm blev en 34-årig man misshandlad och knivskuren av flera för honom okända gärningsmän, och vid 01:30-tiden larmades polisen om att en man knivskurits svårt i Trollhättan. Mannen är allvarligt skadad och ingen person har gripits i ärendet i nuläget. 

Vittnet Eva: ”Det var fullt utvecklad brand”

Räddningstjänsten kallades till brand i Hammarbyhöjden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.