Polisen om lastbilsmysteriet: "Det är inte fejk"

Publicerad
Uppdaterad
Nu kan mysteriet vara löst.
I videoklippet där en blå bil i hög hastighet knuffas fram av en stor lastbil ska ha hänt i verkligheten, enligt polisen i West Yorkshire.
Nu har alla frågetecken skingrats. Det var ingen viral reklamkampanj eller något videofusk. Det var helt sant. En personbil hamnade på bredden framför en lastbil och trycktes fram på en motorväg i West Yorkshire, England.
Polisen publicerade i dag ett meddelande på sin hemsida där de bekräftar att händelsen ägt rum – och att kvinnan klarade sig.

Polisen bekräftar

”Den 13 januari, omkring halv nio, undersökte vi en trafikolycka/…/nära Wetherby och kunde rapportera att en blå Renault Clio hade kolliderat med en HGV”, skriver West yorkshire-polisen.
Till Expressen säger polisens talesman att de i dag har varit i kontakt med den kvinnliga förare som körde den blå bilen.
Polisen, som tidigare rubricerat händelsen som en krock med materiella skador, har nu beslutat att återöppna ärendet för ytterligare utredning.

Trodde det var fejk

Klippet har varit ett stort samtalsämne på olika nätsajter och de flesta har hävdat att det var fejk. När Expressen frågade sina läsare trodde hela 85 procent att klippet var fejk. Och några bevis på att det verkligen hade hänt fanns inte. Efter en efterlysning på Expressen.se skickade flera läsare in tips och videoklipp där samma sak har hänt tidigare och andra läsare hävdar att de varit med om det även i Sverige. Till sist, med god hjälp från läsarnas tips, kunde vi avslöja: Det osannolika videoklippet var sant.

Har du varit med om en liknande olycka? Har du bilder? Mejla 71717@expressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag