Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen om Fittjadomen: Vi ska titta på kritiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fem män stod åtalade för gruppvåldtäkten och alla friades.
Foto: POLISEN / POLISEN
Den december friades fem män som stått åtalade för en gruppvåldtäkt i Fittja.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen fick hård kritik i den friande domen mot fem män som stått åtalade för en gruppvåldtäkt i Fittja.

Chefen för polisutredningen, Andreas Franke, har nu läst domen men vill inte kommentera kritiken.

– Vi kommer inte att uttala oss om domen förrän vi har haft en sittning, säger han.

Den 19 december föll domen i Södertörns tingsrätt gällande en mycket uppmärksammad misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja sommaren 2016. Enligt åtalet blev kvinnan våldtagen, fasthållen, dragen i håret, slagen medvetslös och knivhotad.

Fem män stod åtalade. Tre för grov våldtäkt, två för medhjälp. Alla friades.

Tingsrättens dom innehåller en flera sidor lång sågning av polisens utredning. Det gäller bland annat hur kvinnans utpekande av de misstänkta och av brottsplatsen gick till. 

”Jag är besviken och känner mig både smutsig och rättslös”, sade kvinnan genom sitt målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz när domen fallit. Massi Fritz kallade domen "en skam för vårt rättssystem".

Här i trappuppgången anmälde kvinnan att våldtäkten skedde.
Foto: POLISEN / POLISEN

Samma kväll som domen föll intervjuades Andreas Franke, chef för den grupp poliser som utrett våldtäkten, i SVT. Han uppgav då att han inte hade läst domen.

Inte heller morgonen därpå, när han intervjuades av Sveriges Radio, hade han läst domen i dess helhet, men han förklarade bland annat att "det är omständigheterna som gör att vi inte hamnade på rätt plats från början”.

Detta fick Expressens krönikör Hanne Kjöller att i en krönika uttrycka sin ilska över vad hon kallar "polisens ovilja att ta ansvar för sin verksamhet, sina prioriteringar och sina misstag".

Ska ha möte med åklagaren

När Expressen når Andreas Franke den 27 december försäkrar han att han har läst domen.

– Absolut. Och vi ska naturligtvis titta på kritiken som har framförts där, om det är så att vi har begått några misstag, säger han.

I nuläget vill dock inte kommentera den kritik som riktas mot polisutredningen. Först ska han ha ett möte med den ansvariga åklagaren Markus Hankkio .

 – Vi kommer inte att uttala oss om domen förrän vi har haft en sittning. Det är ett möte planerat i början på det nya året, i januari 2018. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.