Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen ökar bevakningen – Säpo kopplas in centralt

Stefan Hector, chef på NOA Foto: / EXPRESSEN TV
Så här såg det ut efter brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg

Efter Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg – nu skärper svenska polisen bevakningen av specifika grupper och objekt. 

Säpo har kopplats in i en central del.

– Vi följer noga utvecklingen i Mellanöstern och i Sverige för att kunna utföra vårt uppdrag att bekämpa brott, säger Stefan Hector, chef på NOA, till Expressen 

President Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, samt flytta ambassaden från Tel Aviv, har väckt ramaskri runtom i världen. Efter beskedet utbröt våldsamheter på Gaza-remsan och Västbanken. 

Efter den efterföljande brandbombsattacken mot en synagoga i Göteborg i lördags kväll – nu har polisen förstärkt bevakningen kring vissa objekt runtom i Sverige. 

Det finns också tre mer specifika grupper som Säkerhetspolisen följer: Det handlar om vit makt-rörelsen, islamistiska grupper samt den autonoma vänstern.

Tre huvudsakliga spår

Målet är att förhindra angrepp mot judar i Sverige.  

– Vår bedömning är att det här kan leda till både demonstrationer, opinionsyttringar men också angrepp på olika intressen. Dels amerikanska och israeliska men också judiska intressen, säger Stefan Hector, chef på den operativa enheten på NOA (Nationella operativa avdelningen).

Polisen har tre huvudsakliga spår för att minska risken för nya angrepp. 

– Det första är underrättelsemässigt. Vi följer omvärlden, vi följer omvärldsläget. Vad som sägs och görs i Mellanöstern kan få konsekvenser här hemma i Sverige. Ett uttalande, ett ställningstagande, en åtgärd – som uppfattas som provokativ – kan väcka känslor och reaktioner även i Sverige.

"Ska inte vara rädda"

Känner du en oro med tanke på det som har hänt?

– Polisen är en brottsbekämpande myndighet. Oro är kanske inte ordet som vi söker, men vi följer noga utvecklingen i Mellanöstern och i Sverige för att kunna utföra vårt uppdrag. 

Ska folk behöva känna oro med tanke på det som har hänt?

– Om vi låter oss skrämmas av människor som genom brott försöker få oss att bli rädda och ändra våra liv – då har de vunnit. Därför ska vi inte vara rädda eller ändra vårt sätt att leva. Då har de nått sina syften. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!