Stefan Hector, chef på NOA Foto: / EXPRESSEN TVStefan Hector, chef på NOA Foto: / EXPRESSEN TV
Stefan Hector, chef på NOA Foto: / EXPRESSEN TV
Så här såg det ut efter brandbombsattacken mot synagogan i GöteborgSå här såg det ut efter brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg
Så här såg det ut efter brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg

Polisen ökar bevakningen – Säpo kopplas in centralt

Publicerad

Efter Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg – nu skärper svenska polisen bevakningen av specifika grupper och objekt. 

Säpo har kopplats in i en central del.

– Vi följer noga utvecklingen i Mellanöstern och i Sverige för att kunna utföra vårt uppdrag att bekämpa brott, säger Stefan Hector, chef på NOA, till Expressen 

President Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, samt flytta ambassaden från Tel Aviv, har väckt ramaskri runtom i världen. Efter beskedet utbröt våldsamheter på Gaza-remsan och Västbanken. 

Efter den efterföljande brandbombsattacken mot en synagoga i Göteborg i lördags kväll – nu har polisen förstärkt bevakningen kring vissa objekt runtom i Sverige. 

Det finns också tre mer specifika grupper som Säkerhetspolisen följer: Det handlar om vit makt-rörelsen, islamistiska grupper samt den autonoma vänstern.

Tre huvudsakliga spår

Målet är att förhindra angrepp mot judar i Sverige.  

– Vår bedömning är att det här kan leda till både demonstrationer, opinionsyttringar men också angrepp på olika intressen. Dels amerikanska och israeliska men också judiska intressen, säger Stefan Hector, chef på den operativa enheten på NOA (Nationella operativa avdelningen).

Polisen har tre huvudsakliga spår för att minska risken för nya angrepp. 

– Det första är underrättelsemässigt. Vi följer omvärlden, vi följer omvärldsläget. Vad som sägs och görs i Mellanöstern kan få konsekvenser här hemma i Sverige. Ett uttalande, ett ställningstagande, en åtgärd – som uppfattas som provokativ – kan väcka känslor och reaktioner även i Sverige.

"Ska inte vara rädda"

Känner du en oro med tanke på det som har hänt?

– Polisen är en brottsbekämpande myndighet. Oro är kanske inte ordet som vi söker, men vi följer noga utvecklingen i Mellanöstern och i Sverige för att kunna utföra vårt uppdrag. 

Ska folk behöva känna oro med tanke på det som har hänt?

– Om vi låter oss skrämmas av människor som genom brott försöker få oss att bli rädda och ändra våra liv – då har de vunnit. Därför ska vi inte vara rädda eller ändra vårt sätt att leva. Då har de nått sina syften. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag