Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Ökad risk för våld vid demonstrationer

Polisen och Säpo oroas över störningar och våldsamheter i samband med höstens val. Foto: TT
Människor ur vitmarkrörelsen, särskilt NMR, och den autonoma vänsterrörelsen pekas ut som de grupper som kan ställa till med störst problem vid valet. Foto: LASSE SVENSSON

Polisen och Säpo vill att höstens val ska genomföras på ett bra sätt även i utsatta områden och satsar därför extra resurser för att säkerställa detta. 

Detta sedan man sett störningar – exempelvis försök att hindra andra från att rösta – på vissa platser vid tidigare val.  

I år ser polisen även en ökad risk för våldsamma sammandrabbningar. 

Polisen och Säkerhetspolisen vill skydda höstens val från olika typer av störningar. 

Myndigheterna kommer bland annat att satsa extra resurser för att säkerställa att valet kan genomföras på ett bra sätt även i utsatta områden. Detta sedan man sett störningar – att vissa försökt hindra i huvudsak kvinnor eller meningsmotståndare från att rösta – på vissa platser vid tidigare val. 

I år ser man även en ökad risk för våldsamma sammandrabbningar vid demonstrationer. 

Polisens befogenheter rörande demonstrationer blev väldigt omdebatterad för ett par månader sedan efter att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, genomfört en icke-tillståndsgiven demonstration i centrala Göteborg, utan att polisen ingrep.   

Och det är just människor ur vitmarkrörelsen, särskilt NMR, och den autonoma vänsterrörelsen som polisen tror kan ställa till med störst problem vid valet.  

"Kan skapa en livsfarlig situation" 

Vid onsdagsmorgonens presskonferens förklarar polisens rättschef Martin Valfridsson att man kan upplösa en demonstration – men att det krävs väldigt starka skäl, ungefär lika starka skäl som för att neka någon demonstrationstillstånd.   

– Både tillståndsgivna och icke-tillståndsgivna demonstrationer har vi en skyldighet att skydda. Men så klart vill Polismyndigheten att man ansöker om tillstånd, säger Martin Valfridsson.

– Om man inte ansöker om tillstånd är det inte säkert att polisen får redan på det, men det kan motdemonstranterna få. Det ska skapa en livsfarlig situation, fortsätter han.  

Polisens metoder för att dämpa konflikterna handlar i huvudsak om att på förhand skaffa sig god kunskap om grupperna och hur de verkar, samt ha en dialog med dem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!