Polisen och Säpo oroas över störningar och våldsamheter i samband med höstens val. Foto: TTPolisen och Säpo oroas över störningar och våldsamheter i samband med höstens val. Foto: TT
Polisen och Säpo oroas över störningar och våldsamheter i samband med höstens val. Foto: TT
Människor ur vitmarkrörelsen, särskilt NMR, och den autonoma vänsterrörelsen pekas ut som de grupper som kan ställa till med störst problem vid valet. Foto: LASSE SVENSSONMänniskor ur vitmarkrörelsen, särskilt NMR, och den autonoma vänsterrörelsen pekas ut som de grupper som kan ställa till med störst problem vid valet. Foto: LASSE SVENSSON
Människor ur vitmarkrörelsen, särskilt NMR, och den autonoma vänsterrörelsen pekas ut som de grupper som kan ställa till med störst problem vid valet. Foto: LASSE SVENSSON

Polisen: Ökad risk för våld vid demonstrationer

Publicerad

Polisen och Säpo vill att höstens val ska genomföras på ett bra sätt även i utsatta områden och satsar därför extra resurser för att säkerställa detta. 

Detta sedan man sett störningar – exempelvis försök att hindra andra från att rösta – på vissa platser vid tidigare val.  

I år ser polisen även en ökad risk för våldsamma sammandrabbningar. 

Polisen och Säkerhetspolisen vill skydda höstens val från olika typer av störningar. 

Myndigheterna kommer bland annat att satsa extra resurser för att säkerställa att valet kan genomföras på ett bra sätt även i utsatta områden. Detta sedan man sett störningar – att vissa försökt hindra i huvudsak kvinnor eller meningsmotståndare från att rösta – på vissa platser vid tidigare val. 

I år ser man även en ökad risk för våldsamma sammandrabbningar vid demonstrationer. 

Polisens befogenheter rörande demonstrationer blev väldigt omdebatterad för ett par månader sedan efter att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, genomfört en icke-tillståndsgiven demonstration i centrala Göteborg, utan att polisen ingrep.   

Och det är just människor ur vitmarkrörelsen, särskilt NMR, och den autonoma vänsterrörelsen som polisen tror kan ställa till med störst problem vid valet.  

"Kan skapa en livsfarlig situation" 

Vid onsdagsmorgonens presskonferens förklarar polisens rättschef Martin Valfridsson att man kan upplösa en demonstration – men att det krävs väldigt starka skäl, ungefär lika starka skäl som för att neka någon demonstrationstillstånd.   

– Både tillståndsgivna och icke-tillståndsgivna demonstrationer har vi en skyldighet att skydda. Men så klart vill Polismyndigheten att man ansöker om tillstånd, säger Martin Valfridsson.

– Om man inte ansöker om tillstånd är det inte säkert att polisen får redan på det, men det kan motdemonstranterna få. Det ska skapa en livsfarlig situation, fortsätter han.  

Polisens metoder för att dämpa konflikterna handlar i huvudsak om att på förhand skaffa sig god kunskap om grupperna och hur de verkar, samt ha en dialog med dem.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag