Polisen misstänker: Svensk flicka offer för danska pedofilen

Den danska journalisten har erkänt stora delar av sin brottslighet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen gjorde husrannsakan i mannens bostad.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den danska journalisten gjorde sig känd för att skriva artiklar om aktuella kriminalfall.

Men samtidigt misstänks han ha sexuellt utnyttjat små barn på nätet. Sammanlagt ska ett 40-tal barn ha utnyttjats i härvan. 

Ett av offren misstänks ha varit en svensk flicka i 11-12-årsåldern. 

Den 47-årige danska journalisten levde dubbelliv under en lång tid.

På dagarna var han familjefar och verksam vid ett medieföretag i Danmark. Där var hans roll bland annat att skriva om aktuella brottsfall, även våldtäkter mot barn.

Samtidigt misstänks journalisten också ha ägnat sig åt egen brottslighet riktad mot unga flickor.

Allt avslöjades av så kallade pedofiljägare i Danmark, som tog kontakt med mannens fru och berättade om misstankarna.

Gjorde polisanmälan

Hustrun valde att göra en polisanmälan.  

Journalisten ställdes nyligen inför rätta i ett stort pedofilmål i Roskilde tingsrätt, där offren varit barn från tre års ålder upp till 14 år.

Där erkände mannen upp mot 180 olika brott mot unga flickor.

Under rättegången framkom att ett av barnen misstänks ha varit en svensk flicka i 11-12-årsåldern, som mannen kom i kontakt med på en av de sociala plattformarna.

Det finns även misstankar om att journalisten haft kontakt med flickor i Sydafrika, England och USA, utöver alla offer i Danmark.

Det framgår i handlingarna att den svenska flickan ha kommit i kontakt med journalisten via den dåvarande videoappen Periscope.

Efter att mannen etablerat kontakt med barnen flyttade kontakten ofta över till andra plattformar.

Där övertalades flickorna att klä av sig kläderna och utföra sexuella handlingar framför ögonen på journalisten, enligt misstankarna.

Journalisten har erkänt 180 övergrepp

När dansk polis gjorde husrannsakan i journalistens hem hittades 21 000 bilder och över 3000 videoklipp – de allra flesta med barn. I flera av fallen lurades barnen att tro att den 47-årige journalisten var en 14-årig pojke som kallade sig ”badboy”.

Enligt åtalet ska även minderåriga barn vid flera tillfällen ha bjudits till journalistens bostad.

Där ska enligt anklagelserna fysiska övergrepp ha skett. Även journalistens egna barn utsattes för övergrepp, enligt anklagelserna.

Enligt den danska tidningen BT har journalisten erkänt 180 sexuella övergrepp via nätet. Han förnekar samtidigt sex fysiska fall av våldtäkt.

– Jag är inte ett spår oskyldig. Jag är verkligen skyldig. Men jag har varit mån om att inte kliva över några gränser av grov kriminalitet, har mannen sagt i rättssalen.

I Sverige kan man dömas för våldtäkt utan att ha fysisk kontakt med sitt offer. I två avgöranden har Högsta domstolen prövat frågan och bedömt sexuella övergrepp som skett över internet som våldtäkt mot barn och inte som grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Den möjligheten finns inte i Danmark.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.