Polisen misstänker samme man för båda dåden

Publicerad
Uppdaterad
Mycket tyder nu på att det är samme man som ligger bakom bombdådet i Oslo och skottlossningen på ön Utöya, där minst 16 personer dödats.
- Vi arbetar med den hypotesen, säger Sveinung Sponheim, polischef i Oslo.
Mannen misstänks inte vara internationell terrorist.
Uppgifterna om att polisen misstänker att det är samme man som ligger bakom båda dåden kom fram vid en direktsänd presskonferens vid 21.45-tiden.
Tidigare hade uppgifter kommit ut om att vittnen sett en man i polisuniform i en större bil i centrala Oslo innan explosionen.
Representanter för polisen i Oslo sa under presskonferensen att man arbetar utifrån teorin att samme man ligger bakom båda dåden.
– Vi arbetar med den hypotesen, säger Sveinung Sponheim, polischef i Oslo.

Inte internationellt

De misstänker att det inte gäller internationell terrorism, men väl en inrikes variant riktad mot Norges politiska system. Polisen ska känna till den miljö han har anknytning till, skriver NTB. Mannen satt i förhör under fredagskvällen.
– Vi vet ännu inte vilka vapen han använt, om han har opererat ensam vid bägge händelser eller tillhör en grupp, säger Sponheim till NTB.

Minst 16 döda

Vid 21.45-tiden uppgav polisen att nio eller tio personer dödats på Utöya. Tillsammans med de sju personer som rapporterats döda från centrala Oslo handlar det om 16 eller 17 personer som hittills konstaterats döda.
Flera personer har också skadats svårt.
Polisen har ännu inte velat gå ut med vidare uppgifter om mannen, men bekräftar att han greps iklädd en blåfärgad klädsel med ett polismärke.
– Han är inte anställd inom polisen och har aldrig varit det, säger Sveinung Sponheim.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag