Polisen misstänker: Nazist hade väska för lönnmord

Polisens bilder från Peter Holms hem, där han hade hemmagjorda vapen.
Foto: POLISEN
Peter Holm, aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, hade flera vapen utan licens och kartlade två journalister.
Foto: Fredrik Persson Fotograf
Foto från polisens fynd i Peter Holms hem.
Foto: Polisen

Hemma hos nazisten Peter Holm, 48, hittade polisen flera vapen och en väska som misstänks vara avsedd för att utföra lönnmord.

I hans dator fanns en kartläggning av två journalister. En av dem är Anders Ingvarsson, chefredaktör för flera tidningar inom Mittmedia-koncernen.

– Är syftet att skrämma eller påverka offentliga personers yrkesutövning är det ett direkt hot mot demokratin, säger Anders Ingvarsson.

I maj åkte polisen hem till Peter Holms bostad i Sundsvall för att omhänderta vapen som han har licens för. Då hittades bland annat en silverfärgad attachéväska. Väskan var ombyggd för att innehålla en pistol och en ljuddämpare. Den hade också en anordning för att avfyra pistolen från väskans utsida.

I hans bostad fanns även en pistol, som han hade licens för, som passade i väskan. 

Polisen hittade dessutom flera andra vapen och vapendelar – bland annat delarna till ett komplett hemmagjort rörvapen med tillhörande monteringsanvisningar och ritningar på hur man tillverkar ammunition till vapnet.

Den specialtillverkade väskan med avtryckade i sidan.
Foto: Polisen
Fynden hemma hos Peter Holm.
Foto: Polisen

Liknande vapen har hittats vid husrannsakningar hos flera misstänkta personer inom NMR, enligt ett PM från Säpo som ingår i förundersökningen.

Utöver vapnen fanns en stor mängd beskrivningar av vapen och hur man begår våldsbrott. Han åtalas nu för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Säpo: Framträdande inom NMR

Peter Holm är enligt Säpo medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, vilket han själv bekräftar i förhör. Han uppger dock att han "inte sympatiserar med någon våldsbejakande del. Han säger att den våldsbejakande delen inte finns inom NMR”.

Vilken roll han har i organisationen vill Holm inte uppge.

Enligt Säpo har han ”en framträdande samt drivande roll inom NMR:s näste 4 (framför allt i Sundsvallsregionen), bland annat i arbetet med att rekrytera nya medlemmar men även genom att planera för nästets/kamgruppens aktiviteter”

Holm säger själv att han sedan tre år är sjukskriven från sitt arbete på ett grossistföretag.

Foto: POLISEN
Foto: POLISEN

Kartlade journalister

På en hårddisk i hans bostad hittade polisen en mapp kallad ”Listan” med skärmklipp med information om två namngivna journalister, deras adresser och bilder på deras bostäder. Han säger i förhör att det inte är han som har skapat informationen, utan att han förmodligen har fått den. 

En av de namngivna journalisterna är Anders Ingvarsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för helahälsingland.se och tidningarna i Hälsingland samt Gefle Dagblad.

– Jag vet ju inte vilket syfte han har haft med att kartlägga mig, men det är ganska signifikant att det finns människor som lever på bidrag och tillverkar vapen och kartlägger journalister. Det visar vad det här är för typ av organisation och det här blir en väckarklocka för många att vi måste göra något åt det, säger Anders Ingvarsson.

Han fortsätter:

– Var och en får googla hur mycket man vill, det är inte i sig brottsligt. Men man kan anta att om en nazist sitter och gör ett dokument som heter ”Listan” där han samlar uppgifter och bilder på min bostad så finns det ett syfte. Är syftet att skrämma eller påverka offentliga personers yrkesutövning är det ett direkt hot mot demokratin.

Peter Holm förnekar brott. I åtalet finns ingenting som anger att de misstänkta förberedelserna till mord skulle avse just de två namngivna journalisterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.