Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen misstänker: Inbrottet var en hämnd mot Guillou

Guillou är övertygad om att rätt person är misstänkt: "Det enda som retar mig är att de besvärade sig med att stjäla Hamiltonmedaljerna. Det är ett utslag av humor som jag inte gillar eftersom det är så svårt att få ihop den där samlingen". Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lidingöligan gav Jan Guillou inspiration att skriva "Tjuvarnas marknad" - därför dedikerade han en bok till huvudmannen. Samme man misstänks nu ligga bakom stölden av årgångsviner och Hamiltonmedaljer i författarens hus.
- Jag känner till det här - det känns som ett sorts skämt, säger Jan Guillou till Expressen.

FAKTA

INBROTTET HOS GUILLOUI slutet av 90-talet gör Lidingöligan inbrott hos rika familjer
på Lidingö, Danderyd och Östermalm. De stjäl exklusiva samlarföremål, litografier signerade Chagall och Picasso, etsningar av Anders Zorn. De tar även med de finaste och mest exklusiva vinerna – och avslutar stöldräderna med att skåla i champagne.

År 2000 döms delar av ligan. En av dem som döms för att ha deltagit i
stölderna är en 46-årig man som bor på Östermalm, där han driver flera företag. Det är samme man som misstänks för inblandning i inbrottet hemma hos Jan Guillou i Östhammar.
Mannen dömdes i Stockholms tingsrätt till 4,5 års fängelse för häleri, brukande av falsk urkund, falsk tillvitelse och vapenbrott.

När Jan Guillou skriver boken ”Tjuvarnas marknad” 2004 hämtar han inspiration från Lidingöligans fruktade framfart. I boken drar polisen i gång en mycket omfattande utredning för att
snabbat lösa inbrotten hos ligans välbeställda offer. När Jan Guillou skrivit boken dedikerar han ett exemplar till ligans huvudman, eftersom ligan gav honom inspiration att skriva boken.

Någon gång mellan den 21 – 28 september 2010 slår inbrottstjuvar till mot Jan Guillous hus i Östhammar. De stjäl hans Hamiltonmedaljer, gör inbrott i vinkällaren där de tar de
dyraste vinflaskorna – och dricker ur en flaska champagne. Precis som i ”Tjuvarnas marknad” inleds en omfattande
polisutredning.

I oktober vädjar Jan Guillou i TV3:s ”Efterlyst” – direkt till tjuvarna för att få tillbaka sina Hamiltonmedaljer. Han utlovar också en belöning: – 50 000 kronor till den av er som
golar ner de andra och ger mig tillbaka
mina medaljer, säger Guillou i programmet.

Den 10 oktober anhålls 46-åringen – tidigare medlem i Lidingöligan – sedan han fastnat på bild när han kör för fort i närheten av Östhammar vid tiden för inbrottet. Han delges misstanke för grov stöld men försätts sedan på fri fot. Misstankarna mot mannen har inte avskrivits, enligt advokat Michael Lindén. Polisen inväntar nu diverse DNA-provsvar från SKL.

Den 10 oktober greps en 46-årig Östermalmsföretagare, misstänkt för inblandning i inbrottet i Östhammar.
Mannen anhölls - och delgavs misstanke om häleri och grov stöld.
- Han förnekar det till fullo, säger advokat Michael Lindén.
Misstankarna bygger på en fortkörning mellan Östhammar och Gimo, vid tiden för inbrottet, då 46-åringen fångades på bild av en fartkamera.
- Det kan jag bekräfta, säger advokat Olle Hancock som först företrädde 46-åringen.
Bilden fick polisen att haja till. Orsaken: hans inblandning i Lidingöligan. Under tre år i slutet på 90-talet slog ligan till i stöldräder mot förmögna personer i Danderyd, på Lidingö och Östermalm. Deras signum: tömma fastigheter på exklusiva viner och de dyraste antikviteterna.
Jan Guillou har själv berättat i "P3 Dokumentär" att Lidingöligan är förebild för den liga av bortskämda överklassungdomar som slår till mot välbeställda offer i hans bok "Tjuvarnas marknad".
Nu misstänker polisen att ligan hämnats mot Guillou - genom att stjäla hans Hamiltonmedaljer och lägga beslag på de finaste flaskorna av vit bourgogne.

Signerar flera tusen

Inbrottet hos Guillou avslutades med en välbekant detalj: Tjuvarna skålade i hans i champagne - och lämnade den urdruckna flaskan.
Efter att boken "Tjuvarnas marknad" skrivits, dedikerade Jan Guillou ett exemplar till Lidingöligans huvudman - den misstänkte 46-åringen.
- Jag signerar flera tusen böcker om året. Faktum är dock att den här boken fanns hemma hos huvudmannen med en dedikation, där jag tackade för tipsen och hjälpen, säger Jan Guillou till Expressen.

Väntar på SKL

Han bekräftar att han känner till polisens misstankar mot 46-åringen och är övertygad om att han är den skyldige.
Tror du att du kommer att få tillbaka något av det som stulits?
- Först få vi avvakta om teknikerna på SKL behagar att undersöka materialet. Det finns en del DNA nämligen.

Hemlighetsfull

Östhammars närpolischef Olle Rehn är hemlighetsfull:
- Vi håller på att utreda, vi får se var vi hamnar.
- Vi får avvakta ett par veckor så kan du få besked hur det har gått.
Är utredningen inne i ett känsligt skede?
- Ja, så kan man uttrycka det.
Åklagaren Christer Hovstadius vill inte kommentera misstankarna mot 46-åringen och Lidingöligan.
- Jag kan tyvärr inte säga någonting om det eftersom det råder förundersökningssekretess.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!