Polisen misstänker före detta soldater

Publicerad
Uppdaterad
Helikopterligan visade militär precision vid rånet mot värdedepån i Västberga.
Rånarna misstänks vara före detta jugoslaviska soldater, enligt uppgifter till Expressen - men övervakningsbilderna kan bli deras fall.
- De sågar upp gallerburar med en motorkap. Sen öser de ner pengar. Minst en Ak47 är de beväpnade med, säger en källa med insyn.
Personalen på G4S värdedepå i Stockholmsförorten Västberga förstod att något var fel när en helikopter - av märket Bell 206 Jet Ranger - hovrade ovanför taket till byggnaden tidigt på onsdagsmorgonen.
Tre maskerade och beväpnade män firade sig ner på taket och slog sönder värdedepåns takfönster med en slägga. Rånarna tog sig sedan ner i byggnaden med hjälp av en stege - som de hade med sig i helikoptern.
Natten mot torsdag arbetade polisen efter teorin att det rör sig om en grupp där en eller flera före detta jugoslaviska soldater ingår.
Polisen tog emot larmet klockan 05.19. De anlände bara minuter senare. Samtidigt hörde flera vittnen fyra kraftiga smällar - sprängladdningar som detonerade - inifrån byggnaden.

"Låg och lyssnade"

Nicolina Eklund, som bor i närheten av värdedepån, vaknade av ljudet från helikoptern.
- De var här väldigt lång tid. Jag låg och lyssnade på ljudet hela tiden.
Rånarna som var beväpnade med automatkarbiner - av typen AK47 - verkar ha haft detaljerade kunskaper om byggnaden - men de fångades på bild av värdedepåns övervakningskameror. Bilderna visar tydligt hur männen målinriktat och med full precision klättrar ner på stegar.
Filmerna är nu ett av polisens hetaste spår efter den spektakulära kuppen.
- Det här helt klart ett insiderbrott, de visste precis hur de skulle gå tillväga. De kände till att det är lönevecka och fanns stora summor pengar i depån, säger en källa med insyn.
Männen på bilderna är mörkt klädda, i svart eller mörkblått. Samtliga bär skyddsväst - och mask för ansiktet.
- De ser mycket beslutsamma ut i kroppsspråket. De använder en motorkap för att såga upp låsen till burarna och de är tungt beväpnade.

"De har varit med förr"

På övervakningsbilderna framgår tydligt hur det slår gnistor från motorkapen när den kommer i kontakt med lås och burar.
Efter att ha sågat upp burarna öser rånarna ut pengar, som de senare firar upp till den väntande helikoptern.
- Det här är inga duvungar, det här är killar som har varit med förr.
Bilderna på rånarna analyseras nu av utredarna. Minsta detalj kan vara avgörande.
- Självklart är bildmaterialet viktigt, säger en uppgiftslämnare. Det, tillsammans med andra spår, som till exempel DNA, kan vara helt avgörande.
Varken polisen eller G4S vill kommentera rånbytets storlek.
- Men om de var fyra personer i en helikopter av den typen kan de max ha lastat extra 100 kilo - en vikt som motsvarar 45 miljoner kronor i 500-kronorssedlar, säger Aram Rubinstein, pilot på Heliair Sweden.
Efter rånet flög rånarna till Arninge, norr om Stockholm - där piloten landade tätt intill en träddunge. Under eftermiddagen greps två män, men de ska inte vara misstänkta för rånet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag