Polisen: Minst 84 ungdomar har dött på Utöya

Publicerad
Uppdaterad
Polisen uppger att minst 84 personer har dött på Utöya, och att siffran kan stiga.
- Det har tagit lång tid att söka igenom hela området. Det är minst 84 döda, säger man.
Anders Behring Breivik, 32, är anhållen misstänkt för båda attackerna i Norge.
Ungefär 560 ungdomar ska ha varit på politiskt läger på Utöya utanför Oslo.
Vid 04-tiden bekräftade polisen att man hittat minst 80 döda, vid 9.20-tiden på lördagen så höjde man dödssiffran till 84.
– På mötet har vi fått en uppdatering av situationen, utväxlat information och fått klarlagt mer kring omfattningen på antal döda. En grund till att vi inte har kunnat komma ut med det förrän nu är för att det tagit tid att genomsöka ön, säger han.
Maeland säger också att siffran fortfarande kan stiga, då det finns många skadade.
– Det är ingen som är oberörd av det som skett. Det är en händelse av katastrofalt omfång. Norge är ett litet land, säger Maeland.

Oklart om svenskar

Svenska utrikesdepartementet visste inte vid 04-tiden om det fanns några svenskar bland de döda på Utöya eller i centrala Oslo.
– Vi har inte fått in några uppgifter om svenskar, vare sig i attentatet eller på ön, säger man på UD:s pressjour.

Stort eftersöksarbete

Mikael Nilsson, frilansjournalist, var på plats vid Utöya och berättade vid 03-tiden om det stora eftersöksarbete som pågick.
– Det är hundpatruller som söker i strandkanterna och båtar som söker i sundet mellan ön och fastlandet. Även helikoptrar är inblandade.

"Kraftiga strömmar"

När den polisklädde skytten började skjuta flydde många ut i vattnet, simmandes för sina liv.
– Det är en fjord och kraftiga strömmar. Polisen vet att det saknas personer och misstänker starkt att det finns folk i vattnet, sa Mikael Nilsson till Expressen.se vid 03-tiden.
Enligt VG.no var det ett 40-tal hundpatruller som arbetar.
– Det är väldigt mörkt i området, så man använder pannlampa. Det är svårarbetat, sa Mikael Nilsson.
Han sa också att polisen misstänker att det finns sprängämnen som inte detonerats på ön, något som tidigare bekräftats från polishåll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag