"Polisen måste lägga ner jakten på fildelare"

Publicerad
Uppdaterad
Polisen kan inte spåra privata fildelare.
Det blir följden av att Svea hovrätt inte beviljat prövningstillstånd för ett fildelningsmål i Sollentuna, enligt kammaråklagare Håkan Roswall.
- Vill man kunna komma åt enskilda individer krävs lagändring, säger han.
Målet gäller en 27-årig man som i november förra året dömdes till 80 dagsböter för att ha gjort en långfilm tillgänglig på ett fildelningsnätverk. Åklagaren överklagade domen för att få prövat om påföljden skulle stanna vid böter, skriver TV4 på sin hemsidan. I dag beslutade Svea hovrätt att inte bevilja prövningstillstånd - och domen står därmed fast. - Jag tolkar beslutet som ett klart besked att enskilda fildelare, om de inte tjänar pengar på fildelningen, inte ska ha annat än böter. Då kan vi inte spåra ip-nummer, och då kan vi inte spåra privata fildelare, säger kamamråklagare Håkan Roswall till TV4. För att komma åt privata fildelare krävs lagändring, tror Håkan Roswall. - Lagstiftningen ser ut som den gör och det är statsmakternas sak att ändra lagen.

"Rimligt straff"

För Henrik Pontén som är jurist på Antipiratbyrån var det väntat att hovrätten inte skulle beviljade prövningstillstånd. Han tycker att 80 dagsböter är ett rimligt straff för att ha gjort en film tillgänglig. För den som gör fler filmer tillgängliga kan det bli värre. - Åklagaren Stefan Gradler på internationella åklagarmyndigheten i Malmö har sagt att det krävs ungefär tre filmer för att man ska kunna döma till fängelse, säger han till Expressen.se.

150 polisanmälningar

27-åringen polisanmäldes av Antipiratbyrån, som företräder filmbranschen. Organisationen har totalt gjort ungefär 150 liknande polisanmälningar. - Anmälningarna gjordes för att vi skulle få ett svar på vilket straff fildelning skulle ge. Det svaret har vi fått nu, säger han till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag