Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Man släpptes – slog kvinna varje dag

”Får inte bli partipolitisk pajkastning – är en fråga om liv och död”
Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalm i Stockholm och på Twitter känd som ”Yb Södermalm”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
OBS! Genrebild.
Foto: ADOBE STOCK

Fem kvinnor har dödats inom loppet av tre veckor i Sverige.

Områdespolisen Viktor Adolphson, mer känd som ”YB_Sodermalm” på Twitter, tar upp flera fall av våld mot kvinnor från helgen.

En av de misstänkta ska precis ha släppts efter att ha varit misstänkt för grov kvinnofridskränkning – och sedan misshandlat igen.

– Den lagstiftningen syftar till att komma åt de här upprepade kränkningarna, säger Adolphson.

Nu har mannen släpps igen, enligt kammaråklagare Paulina Pilati.

De senaste veckornas dödliga våld mot kvinnor har väckt stor uppmärksamhet. 

Viktor Adolphson arbetar som områdespolis inom Trygghetsgruppen på Södermalm i Stockholm, och som yttre befäl. Han skriver på Twitter att de hanterat fyra fall av brott i relation i helgen, där det gäller män som slagit eller hotat sin partner. 

”Dystert. Men än värre är att en av de misstänkta greps av polis för grov kvinnofridskränkning för två veckor sedan men släpptes. Målsägaren berättade att hon misshandlats varje dag sedan dess.”, twittrar han.

Adolphsson, som twittrar under namnet ”YB_Sodermalm”, fortsätter:

”Det är uppenbart att rättsväsendet måste bli bättre på att hantera och bedöma dessa ärenden rätt. I detta fall har vi inte lyckats, det är tydligt.”

Den man som under helgen greps för andra gången på kort tid har nu släppts igen, uppger Paulina Pilati för TT.

– Han släpptes efter förhör. Jag var inte jouråklagare då, men man kan väl säga att för anhållande behövs sannolika skäl och en särskild häktningsgrund. I ett sådant här läge, när en person är gripen, får man uppgifter från polisen om hur bevisläget ser ut, och då ska det finnas tillräckliga skäl för att anhålla, säger hon till TT.

”Måste kunna tillämpa lagstiftningen”

Viktor Adolphson säger till Expressen att han inte har detaljer om det enskilda fallet, men att det är uppenbart att ”man inte gjort rätt bedömning” här.

– Brottet grov kvinnofridskränkning kom när jag gick på polishögskolan, och den lagstiftningen syftar till att komma åt de här upprepade kränkningarna. Då måste man kunna tillämpa den och göra rätt bedömningar utifrån den. 

Han understryker vikten av att hela samhället arbetar tillsammans mot våldet mot kvinnor. Som exempel tar han uppgifter om att kvinnan som dödades vid resecentrum i Linköping förra veckan bott på skyddat boende.

– Det här krävs att alla, samhället, angriper det här gemensamt. Media måste skriva om det, politiker måste sätta press, och alla andra aktörer måste förfina sina metoder och få bättre verktyg.

Kraven på regeringen växer

Viktor Adolphson tycker att polisen fokuserat mer och mer på att utreda våld i nära relationer under de senaste åren.

– När pandemin bröt ut var det precis det här vi var rädda för, att nu riskerar brotten att öka när folk sitter instängda med varandra. Man kanske sitter instängd med en hustyrann och inte kommer någon vart, säger han.

Han uppmanar alla som misstänker att någon far illa att höra av sig till polisen.

På tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige. I flera fall är män som haft en relation med kvinnorna misstänkta. Jämställdhetsminister Märta Stenevi har kallat till partiledarsamtal om mäns våld mot kvinnor. 

Man gripen och anhållen misstänkt för mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.