Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen lämnar rapport kring Löfvings död

Rikspolischefen om hanteringen av Mats Löfving: ”Påverkat polisens förtroende”
Polischef Mats Löfving hittades död i sitt hem.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen fick i uppdrag att utreda dödsfallet.
Foto: FREDRIK SANDBERG /TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utredare Runar Viksten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre månader har gått sedan polischef Mats Löfving hittades död i sitt hem.

Nu har polisen lämnat sin utredning om dödsfallet till Arbetsmiljöverket.

Där riktas kritik mot den pressträff som hölls av den externa utredaren Runar Viksten.

– Jag tycker att min rapport innebär till stora avseenden en upprättelse för de två inblandade, säger han.

Men Polisförbundet är kritiskt till att myndigheten inte gjort någon riskbedömning innan pressträffen.

– Det ser vi som mycket allvarligt, säger ordförande Katarina von Sydow i ett uttalande.

Under kvällen den 22 februari i år hittades Stockholms regionpolischef Mats Löfving död.

Några timmar tidigare hade både utredare Runar Viksten och rikspolischef Anders Thornberg hållit var sin presskonferens.

Runar Viksten, som av rikspolischefen utsetts till särskild utredare för att granska polismyndighetens hantering av turerna kring regionpolischef Mats Löfving och underrättelsechefen Linda Staaf, konstaterade att Mats Löfving varit jävig i flera fall i sina beslut gällande Linda Staaf.

Vikstens sammantagna bedömning var att Anders Thornberg borde sparka Löfving.

– Rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst, sa Viksten.

Anmälan efter Löfvings död

Anders Thornberg sa på sin presskonferens att han behövde tid att smälta utredningens slutsatser, men också att han skulle ha ett arbetsrättsligt samtal med Löfving tillsammans med polisens personalansvarsnämnd.

– Samtalen ska ligga till grund om jag ska frånta Mats Löfving chefpositionen eller inte, sa Anders Thornberg.

Mats Löfving var under utredningen omplacerad och arbetade på polisens rättsavdelning.

Efter dödsfallet gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket, som beslutade att polisen skulle göra en egen utredning som sedan skulle granskas av verket.

”Ofördelaktiga omdömen”

Nu är utredningen klar och skickades i sin helhet på fredagen till Arbetsmiljöverket.

I utredningen skriver polisen bland annat om den pressträff som utredaren Runar Viksten höll.

Under den blev ”ofördelaktiga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef exponerade”, skriver man, och konstaterar att utredaren också gav sina rekommendationer om konsekvenser för Mats Löfvings anställning.

Att integritetskänsliga uppgifter rörande anställda presenteras i en rapport som också blir offentlig ”avviker” från hur polismyndigheten brukar hantera personalärende, konstateras i rapporten.

Vidare står att ”det kan konstateras att rapporteringen och pressträffen innehöll uttalande avseende omständigheter som inte tydligt omfattades av uppdraget”.

Polisen hävdar i rapporten att det hade varit fel av myndigheten att styra innehållet i rapporten och hur den presenterades.

Viksten: ”Hade varit hyckleri”

Runar Viksten själv säger att även om fallet avvek från hur polisen normalt hanterar personalärenden har han inte avvikit från något som varit hans uppdrag.

– Det är säkert inget normalt beteende från Polismyndighetens sida, men det var definitivt mitt uppdrag. Och det tror jag inte Polismyndigheten sagt något annat om, säger han.

Att inte berätta vilka det handlade om hade varit ”hyckleri”, menar han.

– Jag förklarar i inledningen av presskonferens att jag kommer in på saker som är integritetskänsligt. Man hade kunnat tänka att jag inte skulle namnge personerna det gällde men saken var redan så känd. Det var skrivet metervis om de här individerna. Skulle jag inte ha namngivit de här personerna hade det varit rena hyckleriet, säger utredare Runar Viksten.

Han menar också att han redde ut vad som faktiskt hänt – och lyfter fram att han klargjorde att Löfving inte otillbörligt hade gynnat Linda Staaf.

– Jag tycker att min rapport innebär till stora avseenden en upprättelse för de två inblandade, säger han.

Enligt rapporten tog Mats Löfving del av presskonferensen på arbetsplatsen ”i enlighet med hans önskemål”. Det står också att ”han fick stöd både före och i samband med pressträffen” och hade fått ta del av de delar av utredningen som handlade om honom i förväg. 

Polisförbundets kritik

Nästa vecka kommer huvudskyddsombuden inom polisen att lämna in sin egen rapport om händelsen. Redan nu går Polisförbundet ut med hård kritik mot polisledningen.

Myndigheten borde ha agerat annorlunda i samband med presskonferensen, anser facket.

– Rapporten visar att myndigheten hade information om Vikstens slutsatser innan presskonferensen. Man borde ha insett att en riskbedömning skulle ha gjorts. Och det ser vi som mycket allvarligt, det drabbar våra medlemmar som måste ha ett bättre stöd, säger förbundets ordförande Katarina von Sydow i ett pressutskick.

Sorgen inom polisen

Rapporten tar även upp hur beskedet att Mats Löfving avlidit togs emot internt. Man skriver att ”den sociala arbetsmiljön präglades av känslor som förstämning, ilska, sorg, frustration, skuld och skam”. I rapporten står även att Mats Löfving lämnade in sitt tjänstevapen den 5 december. 

Under punkten ”Åtgärder som polismyndigheten avser att genomföra” skriver man att Löfvings bortgång var oväntad och djupt tragisk. Nu är myndighetens plan att genomföra ett antal åtgärder.

Dit hör att göra en riskbedömning kring situationer som kan uppstå i samband med ”intensiv mediebevakning”. Det finns också behov av att se över stödet till medarbetare som utsätts för en sådan bevakning.

En annan sak som tas upp under punkten åtgärder är att interna medarbetarundersökningar visar på att det finns en tystnadskultur inom polisen och att det därför finns skäl att ”utveckla och förstärka myndighetens organisationskultur”. 

Arbetsmiljöverket ska nu granska polisens utredning.

LÄS MER: Mats Löfving anmäldes för brott mot Linda Staaf

Orden om hanteringen av Löfving och Staaf: ”Viktiga lärdomar”

Polisen svarade under en presskonferens i maj på frågan om hur de som arbetsgivare hanterade turerna kring Mats Löfving och Linda Staaf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.