Polisen lade ner – då löste de brottet själva

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Emil och Joakim Berggren med de återfunna stulna crosscyklarna.
Foto: Familjen Berggren

Det dröjde inte länge förrän polisen lade ner anmälan om familjen Berggrens tre stulna motocross-motorcyklar.

Men familjen vägrade att ge sig och nu, efter ett och ett halvt år, står två av motorcyklarna hemma i garaget i Vintrosa igen.

Detta efter en egen utredning och en utflykt till Litauen.

– Vi är väldigt envisa, säger Annika Berggren till Expressen.

Envishet och uthållighet kan löna sig. Fråga bara familjen Berggren i Vintrosa utanför Örebro som löste brottet själv när polisen lade ner fallet. Något som Nerikes Allehanda först rapporterade om.

Under natten till den 2 november 2012 bröt sig flera tjuvar in i familjens garage och stal tre tävlingsmotorcyklar. Inbrottet polisanmäldes av Berggrens. Men det dröjde inte länge förrän utredningen lades ner i brist på bevis.

– Polisen sa nästan direkt att det inte var mycket att göra. De lade i princip ner fallet samma dag, säger Annika Berggren till Expressen.

Hittades på annonssajt

Trots de dåliga nyheterna vägrade familjen att ge sig.

– Vi påbörjade ett eget detektivarbete. Jag började läsa om andra som hade blivit drabbade och ett tidningsbud hade sett en litauisk skåpbil stå parkerad utanför vårt hus, säger Annika Berggren.

Familjen började ringa runt och det visade sig snart att en liknande stöld hade skett i Österbybruk i Uppland där polisen börjat spana på en litauisk liga. Tjuvarna har specialiserat sig på motorcyklar i Sverige som de sedan transporterar till Litauen.

När motorcyklarna lokaliserats till Litauen blev utredningen desto svårare. Men i juni förra året kom genombrottet. En av Berggrens klubbkompisar upptäckte en av motorcyklarna på litauiska motsvarigheten till Blocket. Och några månader senare hittades även den andra motorcykeln.

– Vi hade nästan gett upp när de hittade bilder på motorcykeln. Då rös det i mig, säger Annika.

Svår byråkratiprocess

Efter en lång och mödosam byråkratisk process meddelade den litauiska polisen att cyklarna hade beslagtagits i två olika städer. Men historian var ännu långt ifrån att få ett lyckligt slut. För att bevisa ägarskapet krävde polisen att alla papper skulle översättas.

– Då körde vi fast igen. Det var väldigt svårt att få hjälp med översättningen.

Svenska polisen, litauiska polisen, utrikesdepartementet och justitieombudsmannen. Turerna har varit många och familjen har haft förtvivlat svårt att få polisen att engagera sig i fallet. Men till slut fick de hjälp med översättningen och för en vecka sedan, nästan ett och ett halvt år efter stölden, hämtades motorcyklarna i Litauen.

– Det är helt otroligt. Men ibland undrar jag om det har varit värt allt arbete. Det har varit så frustrerande att veta att cyklarna ligger ute till försäljning men att man inte får hjälp av polisen, säger Annika.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.